Jó tanácsok

2024.06.28. 06:55

Így neveld a paradicsomod, avagy gondozási javaslatok a népszerű konyhakerti növényhez

A magyar konyhakertek egyik nélkülözhetetlen zöldségének termései napról napra egyre pirosabbá válva jelzik, hamarosan elérkezik a szüret ideje. A kerttulajdonosok álma, hogy a paradicsompalántáik minél szebb és minél több piros terméssel örvendeztessék meg őket. Így neveld a paradicsomod: egy salgótarjáni kertész segítségével összegyűjtöttünk néhány módszert, amivel mindez elérhető.

Veres Edina

A paradicsom az egyik leggyakrabban ültetett konyhakerti növény hazánkban. A palánták rendszerint tavasz végén, a talaj menti fagyok elmúlta után találnak végleges helyükre a veteményesekben. Így neveld a paradicsomod: a népszerű növénnyel kapcsolatban Somoskői Ferenc, egy salgótarjáni kertészeti áruda tulajdonosa portálunknak elárulta, hogy véleménye szerint kétféleképpen célszerű csoportosítani a paradicsomokat. Egyfelől a növési magasság szerint, másrészről pedig a felhasználása alapján. Mint mondta, ez előbbi szempont szerint megkülönböztethetjük a közel 80 centiméteresre nyúló bokorparadicsomot, valamint az úgynevezett folytonnövő fajtákat. Ez utóbbiak a két méteres magasságot is elérhetik, így mindenképpen szükséges azokat karózni, illetve alátámasztást biztosítani a tövek számára. Az ilyen típusú növényt a továbbnövésben úgy lehet megakadályozni, ha a szárat középen elcsípjük. A kertészet tulajdonosa arra is rámutatott, hogy felhasználásuk szerint megkülönböztetjük a húsosabb, vastagabb héjú enni való, valamint a vékony, könnyen lehúzható héjú és lédús befőző paradicsomot.

Így neveld a paradicsomod,
Így neveld a paradicsomod: Somoskői Ferenc egy jól fejlett palántával
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Ezek mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a koktélparadicsomot, amelyek között vannak piros, sárga és zöld színűek is. E növények nagy előnye, hogy nemcsak a kertbe ültethetjük azokat, hanem mérete miatt a balkonokra helyezve is friss paradicsomot szüretelhetnek róla tulajdonosaik – fejtette ki Somoskői Ferenc.

Így neveld a paradicsomod: tápanyagigényes növény

A salgótarjáni kertészet tulajdonosa azt is elárulta, hogy a legkedveltebb fajták közé tartozik a befőző típusúak esetében például a jó ízű, bő termést hozó „mobil” paradicsom, amely napos helyen – tornácon vagy erkélyen cserépben is – a bő öntözést és trágyázást nagy termőképességgel hálálja meg. Hozzátette: emellett finom az „ökörszív” paradicsom, amely alkalmas mind friss fogyasztásra, mind pedig befőzésre, hiszen húsos és lédús is egyben.

– A paradicsom igényli a rendszeres önözést, emellett pedig tápanyagigényes növény is. A paradicsomok termesztésénél a magas foszfor-tartalmú műtrágya segíti a györkérképződést, míg a nitrogén tartalmú műtrágya a növekedést, lombosodást serkenti. Barna foltok megjelenésekor kálium tartalmú műtrágyát használjunk, amellyel a virágzást is serkenthetjük, azonban túlzott használata a termés elaprózádásához vezethet – mutatott rá Somoskői Ferenc, aki a tanácsok sorát folytatva arra is felhívta a nógrádi kerttulajdonosok figyelmét, hogy amennyiben a töveken már megjelentek a zöld paradicsomok, már semmiképp sem használjanak kéntartalmú oldatokat.

Bio módszerekkel is gondozható a növény

– Azok számára, akik teljesen bio módon kívánják nevelni a paradicsomjaikat, ajánlom a vízzel 1:5 arányban hígított tejes permetezést. Emellett szintén hasznos a csalánlé-kivonattal történő permetezés, amit szintén mindenki elkészíthet saját maga. Mindemellett a növénygondozás részét képzi az alsó levelek eltávolítása is, amely nem csupán a jó szellőzést biztosítja, hanem egyfajta védelmet is nyújt a gombás fertőzések ellen – sorolta a konyhakerti növény védelme érdekében bevethető praktikák sorát. Végül kitért a kacsolás, azaz a törzs és az ágak találkozásánál növekedő úgynevezett hónaljhajtások eltávolításának jelentőségére is. Mint fogalmazott, ezzel a művelettel több tápanyagot tudnak hasznosítani a növények, így erőteljesebbé válhatnak, mindez pedig a terméshozamra is pozitívan hathat.

Valójában nem zöldség, hanem gyümölcs
Egyes növényeket zöldségként tartunk számon, tévesen. A Mindmegette.hu oldal öt olyan élelmiszert sorakoztatott fel, amelyek valójában nem zöldségek, hanem gyümölcsök. Mint írták, a paradicsomszószos spagetti tulajdonképpen gyümölcsös tészta. Legalábbis a botanikai definíció szerint. Természetesen a honlapon a meghökkentő információk mellett különleges receptek is sorakoznak, így például az egyszerűen és gyorsan elkészíthető aszalt paradicsomos tésztáé is.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában