Tisztelgés

2024.06.27. 10:32

Határőrök szerepvállalására emlékeztek a volt balassagyarmati igazgatóság épületénél

Egykori munkahelyüknél gyűltek össze védőszentjük, Szent László király ünnepe alkalmából a 2007-ben megszüntetett Balassagyarmati Határőr Igazgatóság dolgozói. A volt határőrök megemlékeztek a szervezetnél együtt töltött éveikről.

Hegedűs Henrik

Megemlékezés a volt igazgatóság épülete előtt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Henrik

A Bajcsy és Ady utcák sarkán található régi csendőrségi palota épületén található emléktábla előtt a szervezők nevében Novákné Koplányi Edit köszöntötte a volt kollégák mintegy harminc fős csoportját, majd Molnár János szavalta el Balassi Bálint: Egy katonaének című költeményét.

fontos emlékezés
Fontos az emlékezés. Vájlok László alezredes (jobbra) tekintett vissza a határőrök tevékenységére (fotó: H.H.)

A rendezvény felkért szónoka, Vájlok László alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Határrendészeti Tanszékének oktatója beszédében röviden kitért az Árpád-ház határőrizeti tevékenységére, benne kiemelve Szent László határozott szerepét. Hozzátette, nehéz pontosan meghatározni, mikortól beszélhetünk Magyarországon modern határrendészetről, hiszen lehetne ezt akár az 1903-ban született törvényhez, a második világháború utáni újjászervezéshez, vagy az 1989-es rendszerváltozáshoz kötni, ám az tagadhatatlan tény, hogy a trianoni diktátum utáni korszakokban Balassagyarmat kiemelt feladatot látott el a határok védelmében. Nem véletlen, hogy 1979-ben hazánkban második településként kapta meg a „Határőr Város” kitüntető címet, és hiába biztosított ma már a határok átjárhatósága, mindig szükség lesz azokra, akik ezt az őrizeti feladatot teljesítik. 

Az alezredes leszögezte, fontos az emlékezés, a múlt eredményeinek folyamatos számba vétele, és a következő nemzedékek számára ennek a tevékenységnek a bemutatása olyan kiállítások formájában mint, amit nemrégiben Balassagyarmaton összeállítottak.

Az ünnepség végén a nyugállományú határőrök és az utódszervezet, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság képviselői megkoszorúzták a határőrség emléktábláját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában