Felhívás

2024.06.26. 06:55

Veszélyt rejthet a grillezés, figyelmeztet a katasztrófavédelem

A nyár és a jó idő beköszöntével egyre többen döntenek úgy, hogy sütnek-főznek a szabadban. A kerti bográcsozás és grillezés során nem árt azonban óvatosnak lenni, hiszen könnyen megtörténhet a baj.

Nagy Orsolya

Számos veszélyt rejthet magában a grillezés – hívta fel a figyelmet Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Veszélyt rejthet grillezés, a kellemes nyáresti elfoglaltság: vigyázzunk, ha a szél feltámad!
Fotó: MW illusztráció

Mint fogalmazott, nem árt a szabadtéri sütögetés során az időjárásra is figyelni, hiszen egy hirtelen széllökés messzire repítheti a parazsat, vagy a tűzre fújhatja az éghető anyagot. Éppen ezért fontos, hogy mindig legyen a közelben oltásra alkalmas eszköz a grillezés, valamint a szabad tűzön végzett sütés-főzés során.

– Amikor befejeztük a kerti sütést-főzést, meg kell győződni arról, hogy rendesen eloltottuk-e a tüzet, hiszen még napokig is képes parázslani. Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat sem hagyhatjuk magára. A szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni. Ezek szintén képesek tüzet okozni, ezért odafigyeléssel használjuk őket – hangsúlyozta Kapás Márton.

Érdemes néhány szabályt betartani grillezés során

Hozzátette: a bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. Ezekben a gázüzemű berendezésekben csak a kimondottan hozzájuk készült gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. Fontos, hogy a tömítéseket megfelelő időközönként cserélni kell, az újakat pedig csak gázszerelvényt árusító szakboltokban célszerű megvásárolni. A legbiztonságosabb, szakemberre bízni a gázüzemű főzőkészülék beszerelését és javítását is.

A szóvivő arra is kitért, aki gázpalackot használ, azt csak hivatalos helyről szerezze be. Kizárólag olyat szabad vásárolni, amelynek ép a szelepe, és zárófóliával is lezárták. Az illegálisan töltött gázpalackok ugyanis veszélyt jelenthetnek a felhasználókra és a környezetükre nézve is.

Erkélyen is óvatosan érdemes grillezni

Kapás Márton kiemelte: társasházak erkélyén is lehet grillezni, azonban nem mindegy, milyen módszerrel. Gázpalackról működő grillt, vagy zsámolyt ilyen helyeken nem szabad működtetni, ahogy a faszénnel, a brikettel és a parázsló fával üzemelő eszköz sem használható biztonságosan.

Mint mondta, amennyiben valaki erkélyen szeretne grillezni, azt elektromos eszközzel tegye. Mielőtt pedig neki látnak sütögetni az erkélyen, olvassák el a saját társasházuk házirendjét, hogy engedik-e ezt a tevékenységet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában