Hivatás

2024.06.30. 06:50

Szakmája lett a hobbija a salgótarjáni fodrásznak

Egészen fiatalon, már nyolc évesen elvarázsolta a hajcsavarók világa, azóta sem tudta semmi eltántorítani a szakmától. Oláh Krisztián ma már sikeres fodrász és ezt nem csak elégedett vendégei jelzik. Az utóbbi időben több versenyen is előkelő helyezést ért el.

Gulyás Edina

Oláh Krisztián gyerekként eldöntötte: fodrász lesz

Forrás: Beküldött fotó

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha nagy leszel, sokan még fiatal felnőttként sem tudják a választ. Oláh Krisztián azonban nyolc évesen eldöntötte: ő bizony fodrász lesz. A család eleinte furcsállta az ötletet, a nagymamája szobafestőnek szánta. Azonban semmi sem tántorította el a kitűzött céltól. Mára a szakmája egyben a hobbija is. 

Oláh Krisztián fodrász
Oláh Krisztián kisgyerek korában eldöntötte: fodrász lesz.
Forrás:  Beküldött fotó

Nyolc évesen eldőlt: fodrász lesz

Salgótarján központjában van egy kis üzlet, Oláh Krisztián birodalma. A saját maga által kialakított és berendezett fodrászatban beszélgetünk. Az, hogy mennyire szereti szakmáját, rögtön kiderült számomra, hiszen olyan nagy lelkesedéssel beszél arról, hogy nem kérdés: neki ez a hivatása. 

– Emlékszem rá, nyolc éves lehettem, amikor Nógrádmegyerben, ahol mindig is éltünk, elkísértem édesanyámat a helyi kis fodrászatba. A szakember megengedte, hogy én adogassam a hajcsavarókat. Akkor dőlt el minden – emlékszik vissza a kezdetekre Oláh Krisztián, aki mint mondja, elvarázsolta a hajszobrászok világa. Akkor eldöntette, hogy fodrász lesz és erről nem mondott le soha. 

A család eleinte nem lelkesedett az ötletér, a nagymamája például szerette volna, ha szobafestőnek tanul. Igazából ma már azt is el tudná képzelni, hogy ezt a szakmát gyakorolja, hiszen a fodrászüzletét is ő alakította, festette a maga ízlésére. 

– Miután eldöntöttem: fodrász leszek, minden gyereknek én fésültem a haját. Leültettem az árok partra a barátaimat, a szomszéd lányokat és három hullámcsattal is igyekeztem nagyon szép frizurákat készíteni. Az általános iskola után Salgótarjánba tanultam tovább és nagyon szerencsés voltam, mert egy kiváló mesterfodrász, Csarba Kati elvállalta a gyakorlati oktatásomat. 

A nő haja a koronája

Krisztián azt is elárulta, hogy addigra ő már összespórolt zsebpénzéből hajszárítót, csavarókat, fésűket és ollót is vett magának, és aki csak engedte, annak elkészítette a frizuráját. Nem esett nehezére beszárítani egy női hajat, sőt, a lépcsőzetes hajvágás technikájára is magától jött rá. 

– Mindig hittem Istenben, úgy gondolom, hogy tőle kaptam a tehetségemet. Ebben a közelmúltban egy komolyabb betegség is megerősített, amiből szerencsére felépültem – fogalmaz Krisztián. – A szakmám a mai napig a hobbim, nagy örömmel tölt el, amikor látom, hogy a vendégeim elégedetten kelnek fel a székemből. Azt tartom: a nő haja a koronája. Amennyiben az jól van elkészítve, megfelelő a fazon, a szín, nagy önbizalmat adhat viselőjének. 

Az iskola elvégzését követően Salgótarján legnívósabb szalonjában kezdett dolgozni, azonban kellett egy-két év, míg kialakult a vendégköre. Hosszú évek óta saját fodrászüzletet vezet, ahol férfi és női vendégeit fogadja. 

– A versenyzés eddig kimaradt az életemből. Ugyan húsz éves koromban elindultam egy versenyen, amit megnyertem, de nem éreztem jól magam közben, úgy éreztem nem fogadnak el a versenytársaim. Tavaly azonban átestem egy nagyobb betegségen, aminek hatására sok mindent átgondoltam – mondta el Oláh Krisztián. – Addig nem volt bátorságom versenyezni, de rájöttem, ha az kimarad az éltemből azzal sokat veszítek. 

Magyar bajnokság: harmadik hely

Így az elmúlt időszakban több alkalommal is megmérette magát, rögtön előkelő helyezéseket ért el. Az első online versenyén kreatív color kategóriában indult egy különleges hajfestéssel, itt hatodik helyen végzett. Az Online Magyar Kupán azonban már a második helyet sikerült megszereznie, legutóbb pedig néhány hete állhatott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. A 66. Magyar Bajnokságon felnőtt szalon hajvágásban ítélte úgy a zsűri, hogy alkotása harmadik helyet érdemel. 

– A bajnokságra Szabó István világbajnok mesterfodrász készített fel, nagyon sokat tanultam tőle. A versenyre, ahol Magyarország talán legismertebb fodrásza, Hajas László volt a zsűri elnöke, feleségem és a három gyermekem is elkísért. Izgultam ugyan, de végig nagyon jól éreztem magam. Az elért harmadik hely pedig olyan eredmény, ami a versenyzés folytatására ösztönöz. Emellett azt igazolja: nyolc évesen jó döntést hoztam abban a nógrádmegyeri fodrászatban – zárta szavait Oláh Krisztián.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában