Múltidézés

2024.05.13. 15:30

Vandál pusztításról, nyugat-nógrádi autópályáról szóltak a hírek harminc éve

Miközben a magyar állampolgárok kétharmada megjelent az urnáknál az 1994-es országgyűlési választások során, egyéb fejleményekre is felkapták a fejüket harminc éve Nyugat-Nógrádban az emberek. Balassagyarmaton vandál pusztítás történt a temetőben, Patakon új helyet keresett a polgármesteri hivatal számára az önkormányzat, és újra felmerült a térséget átszelő autópálya terve.

Hegedűs Henrik

Döbbenten szemlélődtek a családtagok egy hétköznap délelőtt 1994 májusában, amikor kisétáltak a város temetőjébe, szeretteik sírjához. Vandál, barbár kezek nyomán letört virágtartókkal, ledöntött keresztekkel, megsérült síremlékekkel szembesültek, a rongálás láttán érthető volt a felháborodásuk.

A katonatemetőt sem kímélték harminc éve a vandálok
A katonatemetőt sem kímélték harminc éve a vandálok (Fotó archiv: H.H.)

 A hantok tetején még lábnyomokat is leltek, azaz a gonosztevők még így is próbálkoztak. Ráadásul mindez nem egy hétvégén volt, hanem hétköznap, ami csak fokozta az érthetetlenséget. 

A hantok tetején még lábnyomokat is leltek, azaz a gonosztevők még így is próbálkoztak.

 A Nógrád Megyei Hírlap munkatársai az eset felderítése során megkeresték a városi rendőrkapitányságot, de oda feljelentés nem érkezett az ügyben.

Keresték a polgármesteri hivatal helyét

Patakon továbbra sem oldódott meg a polgármesteri hivatal elhelyezésének sorsa. A jelenleg használt épületet ugyanis visszaigényelte korábbi tulajdonosa, így mindenképpen más megoldás után néz az önkormányzat. A bérlés lehetőségét teljesen elvetették, így felvetették, hogy egy teljesen új irodaházat húznak fel a hivatal számára. Ennek azonban hatalmas a költsége, ami nem áll rendelkezésre, ezért fennmaradt a patthelyzet.

Célkeresztben a nyugat-nógrádi autópálya?

Hasonlóképpen foglalkoztatta a közvéleményt a 2-es főút fejlesztésével kapcsolatban egy esetlegesen a nyugat-nógrádi térséget átszelő autópálya kérdése. A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium ugyanis nyilvánosságra hozta állásfoglalását a 2-es főút Vácot elkerülő szakaszának építéséről, amit Göd és Dunakeszi irányában összekötnek az M0-ás körgyűrűvel. Az első ütem kivitelezését 1996-ig tervezik, a másodikat a következő év végéig, míg a folytatásban jöhet be a képbe a nógrádi nyomvonal. Egyes híresztelések már akkor tudni vélték, hogy az egyik elképzelés szerint a leendő autópálya Berkenye térségében haladna Rétság felé, de ezt semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg.

Győztes gól a lefújás után

Végül egy kis sport: a másodosztályú bajnokságban a kiesés ellen küzdő Balassagyarmati Kábel SE férfi kézilabda csapata bravúros sikert aratott Lajosmizsén. A rendkívül kiélezett csatában 23-23-as eredménynél időn túli szabaddobáshoz jutottak Lombos István tanítványai, és egy trükkös figurát követően a kapus Ocsovai Zsolt belőtte a győzelmet jelentő gólt, megmentve a reményt a bennmaradásra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában