Választás 2024

2024.05.29. 19:56

Súlyos tétje van az idei európai parlamenti választásoknak

A Fidesz országjárásának következő állomását Bátonyterenye jelentette a minap. A fórum középpontjában az a kardinális kérdés állt, hogy milyen tétje van a június 9-i helyhatósági és európai parlamenti választásoknak.

Veres Edina

Szép számú érdeklődő gyűlt össze kedd este a bátonyterenyei Ady Endre Művelődési Központban, ahol Győri Enikő európai parlamenti képviselő és Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár tartott fórumot Becsó Zsolt országgyűlési képviselővel és Nagy-Majdon Józseffel, a város polgármesterével közösen. A téma a június 9-én esedékes választások tétje volt.

A fórum középpontjában az a kardinális kérdés állt, hogy milyen tétje van a június 9-i helyhatósági és európai parlamenti választásoknak
A fórum középpontjában az a kardinális kérdés állt, hogy milyen tétje van a június 9-i helyhatósági és európai parlamenti választásoknak
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Portálunk érdeklődésére Nagy János államtitkár úgy fogalmazott: ilyen rövid idővel a választások előtt az ember úgy érzi, hogy minél többekhez szeretne elmenni és elmondani nekik, hogy végül is mi a választás tétje.

– Bátonyterenyén is kettős célja van a választásnak. Egyfelől van egy kiváló polgármester, aki 2010 óta viszi ezt a várost nagyszerűen. Régóta ismerem Nagy-Majdon Józsefet. Őt szeretném támogatni azzal, hogy elmondom: látván, hogy mi minden történt ebben a városban, büszke vagyok rá, hogy a mi politikai közösségünk egy ilyen polgármestert tud adni egy településnek – fejtette ki Nagy János, aki ezután áttért az európai parlamenti választások jelentőségére.

– Közkeletű tévedés, hogy ennek nincs tétje. Pontosabban lehet, hogy voltak olyan európai parlamenti választások, amikor nem volt tét, vagy az kevésbé volt egyértelmű. Jelen állás szerint azonban igenis nagyon komoly tétje van – hangsúlyozta az államtitkár.

Súlyos tétje van az idei európai parlamenti választásoknak

Mint mondta: egyfelől a migráció 2015 óta nyomasztja az Európai Uniót, tehát annak a megállítása kulcskérdés. – Másrészt fontos, hogy a különféle agymosó, liberális ideológiákat állítsuk meg és semmiképp se engedjük be az óvodáinkba és az iskoláinkba. Erről egy népszavazáson is döntöttek a magyarok két évvel ezelőtt. A harmadik, és ez talán a legfontosabb kérdés, hogy háború vagy béke? Itt az elmúlt időszakban számtalan olyan nyugati és európai uniós, köztük közép-európai mondatot hallhattunk, ami a háborús pszichózist erősíti. Itt egyetlen védvonal létezik, az pedig a nép – emelte ki Nagy János, aki ennek magyarázataként rámutatott, hogy az Európai Parlament képviselőinek választása egy közvetlen választás. Emiatt Magyarország lakossága, mint ahogy az összes többi uniós tagországé, ki tudja fejezni azt, hogy a háború ellenében a béke mellett dönt, illetve hogy az öldöklés helyett az építkezést választja. A fórum során az államtitkár hangsúlyozta, hogy ez a tét nagyon súlyos, és emiatt arra kérte a jelenlévőket, hogy minél többen támogassák a békét és a Fidesz-KDNP-t.

Nem kellene letérni a fejlődés útjáról

A fórumot házigazdaként Nagy-Majdon József, a város polgármestere vezette, aki elsőként Becsó Zsolt számára adta át a szót. A kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy 2010-ben Bátonyterenye városa gyakorlatilag csődbe ment. Hozzátette: Nagy-Majdon József polgármester akkor kapta meg a lehetőséget a bátonyterenyeiektől, hogy a megfogalmazott álmokat és elképzeléseket megvalósíthassák.

Visszatekintése során kiemelte: ez egy rögös útnak indult, az első négy év sok nehézséget tartogatott, hiszen a csődhelyzetet kezelni kellett. Az országgyűlési képviselő ezután a Bátonyterenyét érintő, megvalósított fejlesztések sorát szemlézte. A felsorolásában helyt kapott:

  • a 21-es számú főút négysávosítása,
  • a 23-as elkerülő út elkészülte,
  • az ipari park kialakítása,
  • a kerékpár út létrehozása,
  • a közintézmények megújítása,
  • az épületenergetikai fejlesztések és útfejlesztések megvalósítása.

Emellett a turisztikai attrakciók kialakítása között említette a kisterenyei kastélypark felújítását és a maconkai víziparadicsom továbbfejlesztését is.

– 14 év alatt egy csodálatos fejlődési pályát írtunk le. Sok minden van, amire büszkék lehetnek itt, Bátonyterenyén, és azt gondolom, hogy nem kellene letérni arról az útról, amelyen közösen elindultunk, mert ez a fejlődés útja – összegezte gondolatait Becsó Zsolt.

Pofára megy, hogy ki kaphat Eu-s pénzt és ki nem... Ennek véget kell vetni!

Győri Enikő európai parlamenti képviselő szintén a választások tétjéről beszélt a bátonyterenyei fórumon. Az ukrán-orosz háború gazdasági hatásai mellett kiemelte: ha ma valaki bead egy béke melletti módosító indítványt egy határozathoz, akkor azt megvetik.

– Ez számomra nonszensz, mert olyan nincs, hogy ne akarjuk a békét. Mindig az az érzésem, hogy mi itt, Közép-Európában jobban két lábon állunk a földön és jobban értjük és emlékszünk arra, hogy a háború milyen pusztítást végez – mondta Győri Enikő, aki a témát érintően a tolerancia fontosságát is kiemelte. Úgy fogalmazott: elfogadja, hogy a történelmük miatt a balti országok vagy Lengyelország jóval idegesebbek az oroszok miatt, mint mi, magyarok. Ugyanakkor elvárná, hogy ők is megértsék: a mi helyzetünk más.

Ezután az európai parlamenti képviselő emlékeztetett rá: Ursula von der Leyen kimondta, hogy a Magyarországnak járó forrásokat azért tartják vissza, mert a hazai gyermekvédelmi törvény és a migrációs politika nem tetszik nekik. Győri Enikő hangsúlyozta: mindennek semmi köze ahhoz, ami alapján elfogadták a pénzek megítélését, tehát lényegében „pofára megy”, hogy ki kaphat pénzt és ki nem.

– Ennek véget kell vetni! – húzta alá határozottan Győri Enikő a bátonyterenyei fórum során.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában