Pollenterhelés

2024.05.07. 06:55

Allergia: heves reakciót is kiválthat a pázsitfűfélék pollenje

Fokozatosan erősödött az elmúlt időszakban a pollenterhelés, amely egy rövid csökkenést követően ismét felerősödik majd a hétvége felé, így továbbra sem lélegezhetnek fel az allergiások szűkebb hazánkban sem.

Nagy Orsolya

Országszerte, így szűkebb hazánkban is tombol az allergiaszezon. Mint arról a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Facebook-oldalán beszámolt: az utóbbi hetek csapadékos időszaka kedvezett a lágyszárú növények – különösen a pázsitfűfélék – fejlődésének, így pollenszórásuk az elmúlt hetekben fokozatosan erősödött. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja tehát már országosan a közepes, magas tartományban alakul és fokozatosan emelkedik.

Különösen fontos a fűnyírás, illetve a kaszálás

Hozzátették: az elmúlt hetekben az udvarokban, az útszéleken és árokpartokon gyorsan nő a fű, amely hamar virágozni kezd és pollent szór, ezért különösen fontos a fűnyírás, illetve a kaszálás, amellyel csökkenthető a pázsitfűfélék által termelődő pollen mennyisége.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azt ajánlja az asztmásoknak és az allergiában szenvedőknek, hogy a fűnyírással és a kaszálással inkább bízzanak meg más személyt, és lehetőség szerint ne tartózkodjanak a közelben. Ha ez nem megoldható, akkor viseljenek maszkot. Arra is kitértek továbbá, hogy a port érdemes gyakran törölni a lakásban, főként nedves ronggyal, mivel így eltávolítják a lerakódott pollenszemeket.

 A vihar ideje alatt az allergiások tartózkodjanak beltéren!

„A hét második felében többfelé várhatók záporok, zivatarok. Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben, asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet”– fogalmazott a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amely azt tanácsolja az allergiások és az asztmások számára, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be!

Nem csak a pázsitfűfélék okozhatnak allergiás reakciókat

A központ napi pollenjelentéséből kiderült ugyanis, hogy alacsony koncentrációban ugyan, de jelen van a csalánfélék-, valamint már a lórom-, az útifű- és az ernyősvirágzatúak pollenje is. A fák közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, míg az eperfaféléké, a tölgyé, a kőrisé, a bodzáé és a vadgesztenyéé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Szintén alacsony koncentrációban megtalálható még a levegőben a platán, a nyír, a ciprus- és tiszafafélék, a dió, a fűz, a komlógyertyán, a bükk és az ostorfa virágpora, de fokozatosan csökkenő mennyiségben. Ezen kívül a kültéri gombák spóraszáma is alacsony-közepes mértékben van jelen. A pollenterhelés csökken a hazánkba érkező záporok és lehűlés hatására, viszont a hétvégére ismét felerősödik majd.

Ezek a leggyakoribb tünetek

Az allergiával kapcsolatban dr. Balogh Botond héhalmi háziorvos korábban úgy fogalmazott, hogy a leggyakoribb tünetei a szem- és orrviszketés, a száraz köhögés, az orrdugulás, a vizes orrfolyás, a könnyezés és a szemviszketés.

Mint mondta: nem túl sok mindent lehet tenni ellene megelőzésképpen, de tanácsos különböző, vény nélkül kapható gyógyszereket szedni. Amennyiben ezek nem használnak, akkor orvoshoz kell fordulni, aki felírhat vényköteles orrcseppet, vagy tablettát is. A háziorvos kifejtette továbbá: az allergiák jelentős része szezonális, az időjárás változásával általában enyhülni szoktak a tünetek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában