Megelőzés

2024.05.10. 06:55

Kullancs jelenthet halálos veszélyt a nógrádi erdőkben

A jó idő beköszöntével egyre többen indulnak útnak szűkebb hazánkban is a természetbe. Ilyenkor pedig könnyedén kullancs akaszkodhat a kirándulók ruháira.

Nagy Orsolya

Az elmúlt években megnövekedett a kullancsok száma, ráadásul egyre több élősködő hordozza magával a Lyme-kórt, és fertőzi meg az embereket. Éppen ezért nem árt felkészülni szűkebb hazánkban is a kullancscsípésre, és mindent megtenni a baj elkerülése érdekében.

Kullancs okozhat problémát a természetjáróknak, amely ellen nem árt védekezni.
A kullancs akár halálos fenyegetést is jelenthet a kirándulók számára
Forrás:  Shutterstock

Kullancs ellen fontos a megfelelő öltözet

Dr. Balogh Botond héhalmi háziorvos portálunknak elmondta, hogy manapság érdemes alaposan felöltözni, ha útnak indulunk a természetbe. A kullancs ellen javasolt zárt öltözetet viselni, valamint a zoknit ráhúzni a nadrágra, esetleg fejfedőt is lehet hordani. Az orvos hozzátette továbbá: a megfelelő öltözet mellett elengedhetetlen a kullancsriasztó használata is, amelynek manapság számos fajtája van már. Amennyiben nincs kéznél kullancs elleni szer, akkor valamilyen szagos anyagot használjunk, például vietnámi balzsamot, mert azokat nem szereti a kullancs.

Fontos a szakszerű eltávolítás

Amennyiben mégis megtörtént a kullancscsípés, nem szabad bepánikolni, helyette azonnal cselekedni kell.  – Nem kell orvoshoz fordulni, ha valakiben élősködő van, ugyanis annak kiszedése nem orvosi feladat. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy haladéktalanul el kell távolítani a vérszívót. A nyakánál meg kell fogni, és egy hirtelen mozdulattal kitépni a bőrből. Amennyiben beszakad a feje, nem probléma, az már nem okozhat betegséget, de fontos, hogy a kullancs kiszedése minél előbb megtörténjen, hiszen minél tovább él valakiben, annál nagyobb az esély a fertőzésre – emelte ki dr. Balogh Botond, aki azt is elárulta, hogy a kullancs eltávolítása során erre a célra alkalmas speciális kanalat is lehet használni, de köröm-, vagy szemöldökcsipesz is tökéletes lehet. Utána pedig érdemes fertőtleníteni a csípés helyét.

Korábban portálunk már arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen betegségeket hordozhat a kullancs és miért fontos a megelőző oltás, amely az agyhártyagyulladás ellen véd.

A gyermekeket sem kíméli a Lyme-kór

Nagy Karolina, szuhai lakos felidézte portálunknak, hogy mindkét gyermekében volt már sajnos olyan kullancs, amely Lyme-kórral fertőződött. 
– A kislányom esetében két héttel a csípést és az eltávolítást követően megjelent a kokárda-szerű folt. Azonnal orvoshoz fordultunk, aki elküldte őt vérvételre, amely kimutatta a Lyme-kór jelenlétét. Ezután hosszú, közel egy hónapos antibiotikumos kúra következett. Szerencsések voltunk, mert a lányom tüntetek nélkül megúszta az egészet – mesélte Karolnia, aki szerint fokozottan figyelni kell a kullancsokra, hiszen az ő esetük is azt mutatja, hogy egyre több a veszélyes vérszívó. Ráadásul le volt fújva mindkét gyermek, ennek ellenére is megtörtént a baj. Éppen ezért az édesanya kullancsriasztó karkötőt vásárolt megelőzésképp, és reméli, hogy ez már hatásosabb lesz, mint a spray volt.

Valóban óvatosnak kell lenni a kullancsokkal, hiszen mint arról az Origo is beszámolt, már halálos kullancsfaj is megjelent hazánkban.

Portálunk pedig korábban már bemutatta, hogyan is kell használni a kullancs-eltávolító kanalat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában