2024.05.26. 19:50
Kézműves sajtok legjobbjaival szálltak versenybe Pásztón (fotók)
Érlelt, krém, natúr, ízesített, parenyica. Finomabbnál finomabb sajtok kerültek terítékre vasárnap a pásztói Varázsvölgyben megrendezett sajtimádók napján. Nógrád és Heves vármegye sajtkészítői vonultatták fel kézműves termékeiket.
Sajtimádók fellegvárává alakult a pásztói Varázsvölgy
Forrás: Nool
Fotó: Vendel Lajos
Verőfényes napsütés, élőzene, nagyszerű helyszín, finom illatok. Minden adott volt a kitűnő időtöltéshez a negyedik alkalommal megrendezett Sajtimádók napján, aminek tökéletes helyszínt biztosított a pásztói Varázsvölgy. A hangsúlyt azonban semmi sem vonta el a Nógrád, illetve Heves vármegyéből ide érkező sajtkészítőkről, akik kézműves termékeik egész skáláját felvonultatták.
Sajtünnepen mutatkoznak be a sajtkészítők és kézműves termékeik
– Négy éve szerveztük meg először a sajtimádók napját Béren, majd két éve csatlakozott hozzánk a Varázsvölgy csapata, akik a helyszín biztosításán kívül a szervezésben is profi segítséget jelentenek – tájékoztatta portálunkat Urbán Tibor, az erdőkerti Tolbán Sajtmanufaktúra tulajdonosa. – Egyértelműen azzal a céllal hívtuk életre az eseményt, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk a térség sajtkészítőinek. A program egyre népszerűbb, már készülnek rá a termelők és a vásárlóközönség is.
Mint mondta, a két megyében nincsenek túl sokan a sajtkészítők, de a nagy részük képviseli magát a rendezvényen. Idén tizenegyen vonultatták fel itt termékeiket. Hozzátette: a vásárlók egyre inkább tudatosak és szívesen vásárolnak jó minőségű helyi termékeket.
Képzett sajtbírák zsűrizték a különlegességeket
– A program nem csak a bemutatkozásra biztosít lehetőséget, a sajtkészítők megmérethetik termékeiket. Azokat képzett sajtbírák zsűrizik, a Sajtkészítők Egyesületének köszönhetően – fogalmazott Bányainé Sárdi Dorottya sajtbíra, főszervező. – A versenyre közel ötven tejterméket neveztek számos kategóriában. Ezáltal is szeretnénk fejleszteni a magyar sajtkultúrát, formálni a fogyasztók ízlését.
Molnár Lajos hatósági állatorvos, a sajtimádók napjának megálmodója is arról számolt be: nagyon fontos számukra a környékbeli sajtkészítők népszerűsítése, hiszen fantasztikus termékeket állítanak elő, mégis kevesen ismerik őket. A programmal igyekeznek helyzetbe hozni a kistermelőket.
– A verseny pedig jó visszacsatolás számukra, hiszen fény derül arra, hogy miben lehetnek még jobbak, mit tehetnek a fejlesztés érdekében – húzta alá Molnár Lajos, aki azt is elárulta, hogy világversenyen is megmérették már magukat a nógrádi sajtkészítők. Az előző években a Tolbán Sajtmanufaktúra bronz- és ezüstéremmel térhetett onnan haza.
Érdekes bemutató derített fényt a sajtkészítés rejtelmeire
Nagy Gergely, a nemti Halda Sajt tulajdonosa minden alkalommal felvonultatta termékpalettáját a sajtimádók napján. Ezúttal is kínált érlelet és krémsajtokat, joghurtokat, kefírt, sajtgolyót, parenyicát és olyan különlegességet is, mint a görög szénamagos sajt.
– Ez a sajtünnep közelebb hozza egymáshoz a helyi termelőket és a közönséget, emellett a sajtkészítők is jó kapcsolatot alakíthatnak ki egymással, megoszthatják tapasztalataikat – fogalmazott Nagy Gergely.
A nap során az érdeklődők látványőrlésen vehettek részt a Szalay malomban. Hegedűs Imre sajtmester a Hegedűs Sajtműhelytől, valamint Németh Balázs az Alpokalja Sajtmanufaktúrától tartott látványsajtkészítést. Felvágták a tavalyi rendezvényen ilyen módon elkészített, így egy évig érlelt sajtot is. A jó hangulathoz a Pásztó Folk Band előadása is hozzájárult. Az eseményen a látogatók számos termelő különféle finomságai között válogattak, de volt kézműves kirakodóvásár és borsétány is.
Sajtünnepen mutatkoztak be a sajtkészítők Pásztón
Fotók: Vendel Lajos