Diákfórum

2024.05.28. 19:10

Az egymillió forint sorsáról és a Diákjuniálisról is dönthetnek a fiatalok Balassagyarmaton

Új helyszínre vinnék a Diákjuniálist és az iskolák tehetséges fiataljait versenyeztetnék a különböző művészeti ágakban a diákok – derült ki a balassagyarmati fórumon. A tanulók egymillió forint sorsáról is dönthetnek.

Lukács Zsófia

Kedd délelőtt adtak hangot véleményüknek a balassagyarmati fiatalok a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ által szervezett diákfórumon. Az eseményen Golyán Krisztina, a művelődési központ igazgatója köszöntötte a tanulókat.

Örültek a diákok annak, hogy az iskolák plusz egymillió forint sorsáról is dönthetnek
Örültek a diákok annak, hogy az iskolák plusz egymillió forint sorsáról is dönthetnek
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

– Ezen a fórumon szeretnénk interaktív módon kikérni a véleményeiteket, ötleteiteket és be akarunk vonni titeket a Diákjuniális szervezésébe is, hogy minél jobb programokkal tudjunk kedveskedni, és ezáltal is színesebbé tegyük a diákéveket – hangsúlyozta Golyán Krisztina.

Cseh Lóránt, az intézmény fiatalokért felelős kulturális munkatársa, a Palóc Videótéka oszlopos tagja, Youtube csatornájuk legújabb humoros rövidfilmjeit mutatta be, amelyek főként az Ipoly-parti városban készültek. Ezt követően olyan témákat érintettek a szervezők, mint az új digitális terjesztési platform, a Discord használata, amelyet közösségek számára hoztak létre, így ezen a felületen is várják az ötleteket a jövőben a diákoktól.

Plusz egymillió forint sorsáról dönthetnek

A fórumon Csach Gábor polgármester azt a jó hírt is megosztotta a tanulókkal, hogy egymillió forint sorsáról dönthetnek. – Egy kisváros akkor tud sikeres lenni, ha az ott élő fiatalok jól érzik magukat. Az önkormányzat a létszám alapján minden iskolának ad ötszázezer forintot arra, hogy azt a diákbizottság bizonyos feladatokra, ötletekre költse el. Idén a testület úgy döntött, hogy ezt az összeget megemeli, és az iskolák közösen plusz egymillió forint sorsáról dönthetnek. Ez bármilyen program lehet, amit december 31-ig valósíthatnak meg – mondta el Csach Gábor.

A fórumon az is kiderült, hogy a diákok többsége a fővárosban képzeli el a jövőjét. A polgármester erre a felvetésre is reagált: – Az a célunk, hogy aki úgy gondolja, hogy a fővárosi, vagy a nagyvárosi tanulmányai után a szülőhely békés világába szeretne visszatérni, az Balassagyarmaton is tudjon boldogulni és családot alapítani. Budapest közelsége is számtalan lehetőséget nyújt az itt élők számára – fogalmazott a városvezető.

A Diákjuniálisról is ötleteltek

Az esemény egy kiváló alkalmat adott arra is, hogy a közelgő Diákjuniálisról ötleteljenek a jelenlévők. Nagy volt az egyetértés abban, hogy a város főtere helyett a Palóc ligetben rendezzék meg a juniális különböző programjait, akár a szabadtéri színpadnál, vagy a több ezres létszám miatt a liget teljes területén.

Igényként merült fel a diákoknál az is, hogy különböző művészeti ágakban mérjék össze az iskolák tanulói a tehetségüket, például színdarabok előadásában, illetve ének, vagy zenei produkciókban, hiszen majdnem minden intézmény rendelkezik saját együttessel. Ezeken túl a tanulók több sportágban is összemérnék erejüket a programon. A hagyományos felvonulást is szeretnék idén megtartani, és ahogy ők fogalmaztak, egy „mini fesztivált” is szerveznének. Fontosnak tartják, hogy ezáltal az iskolák között is erősödjön a kapcsolat.

Az interaktív fórum vendéglátással, közös pizzázással zárult a művelődési központban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában