Hivatás

2024.05.01. 17:25

Bölcsődekörkép: négyszeresére nőtt az intézmények száma Nógrádban

A bölcsődei férőhelyek gyarapodásával számos nógrádi településen keresnek kisgyermekgondozókat és dajkákat. A bölcsődékben adódó állások nem maradnak betöltetlenül, szinte mindenhol van helyi munkaerő.

Gulyás Edina

Az elmúlt néhány évben közel a duplájára emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma szűkebb pátriánkban

Forrás: Shutterstock

Néhány éve szűkebb hazánk hat településén összesen hét bölcsőde működött. Ez a szám az elmúlt időszakban közel a négyszeresére, a férőhelyek száma pedig mintegy duplájára emelkedett. Tapasztalataink szerint az intézmények folyamatosan szinte teljes kapacitással működnek – tájékoztatta korábban portálunkat a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal. 

A számok a jövőben még kedvezőbben alakulnak, hiszen szűkebb hazánk több településén jelenleg is folynak a bölcsődefejlesztések. Azokkal nem csak a férőhelyek száma növekszik, hanem új munkahelyek is létrejönnek. Azok betöltése nem okoz gondot, szinte mindenhol van helyi munkaerő. 

A pályázat elnyerésekor elkezdték a toborzást

– Tavaly szeptember óta működik községünkben bölcsőde. Már akkor elkezdtük keresni a leendő szakembereket, amikor kiderült, hogy lehetőségünk lesz beindítani a szolgáltatást. A helyiek körében többen ennek hatására képezték magukat, így induláskor már volt kisgyermekgondozó és dajka is az intézményben

 – fogalmazott Bodor Ernőné polgármester, aki arra is kitért: – Talán annyival könnyebb a bölcsődék esetén a helyzet, mint az óvodáknál, hogy míg utóbbinál felsőfokú végzettség szükséges, addig előbbinél a középfokú tanulmányokat elegendő egy tanfolyammal kiegészíteni. 

Mint mondta, jelenleg egy csoportban, 12 gyermeket látnak el, azonban ha lenne igény a második csoport beindítására, már nehezebb lenne feltölteni a pozíciókat. 

A bérrendezésnek köszönhetően csábítóbb a pálya

Diósjenőn jelenleg az óvoda épületében működik egy csoportos bölcsőde, azonban az ingatlan melletti telken jól halad az új intézmény kialakítása. A  településvezetés reményei szerint idén szeptemberben már itt fogadják két csoportban a gyerekeket. 

– Az óvodai dolgozók bérrendezését követően sokan visszatérnek a pályára, a bölcsődék esetében úgy vélem, hogy korábban sem volt munkaerőhiány. Bőven van jelentkező a meghirdetett állásokra, azokat igyekszünk helyiekkel feltölteni. Ez az önkormányzatnak és a dolgozóknak is előnyös

 – tájékoztatta portálunkat Székely József, a község első embere. Hozzátette: reményeik szerint az intézmény szeptembertől száz százalékos kihasználtsággal működik majd, ezzel elsősorban a diósjenői családoknak szeretnének segíteni, azonban ha a férőhelyek engedik, a környező településekről is fogadnak gyerekeket. 

Átvették a családi bölcsőde alkalmazottait is 

Szurdokpüspökiben tavaly októberben nyitotta meg kapuit a két csoportos bölcsőde. Korábban a Váci Egyházmegye működtetett családi bölcsődét a településen. Azonban az önkormányzat megállapodott a fenntartóval, hogy az ott ellátott nyolc gyermeket és a két dolgozót is átveszik az új intézménybe.

– Így csak három üres álláshelyre kerestük a megfelelő munkaerőt a 26 férőhelyes bölcsőde megnyitása előtt, azonban ez nem okozott nehézséget

 – közölte Pintér Miklós Ervin polgármester, aki arról is beszámolt, hogy jelenleg öten, négy szakirányú végzettséggel rendelkező kisgyermekgondozó és egy dajka, dolgoznak az intézményben, valamennyien az önkormányzat munkatársai. Ezen túl egy közfoglalkoztatott is segíti a munkájukat, elsősorban a bölcsőde körüli teendőkben, a karbantartásban. 

A polgármester hozzátette: jelenleg az óvodában sincs munkaerőhiány, három csoportban kilenc főt foglalkoztatnak. Korábban feladta a leckét az önkormányzatnak, amikor egyszerre három óvodapedagógus ment nyugdíjba, de mára megnyugtatóan rendeződött a létszám és ma már az utánpótlás is biztosítva van a településen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában