Elismerés

2024.05.11. 17:30

Az Év Hídjának választották a drégelypalánki Ipoly-hidat

Immár tizedik alkalommal rendezték meg a Közlekedési Kultúra Napját a „Kulturált közlekedést minden napra!” jegyében. Az egész országra kiterjedő programsorozat nyitórendezvényén a Közlekedési kultúránk értékei pályázat elismeréseit is kiosztották. Az Év Hídja-díj jelöltjei ebben az évben a magyarországi Ipoly-hidak voltak, az elismerésre pedig hat Nógrád vármegyei hidat is jelöltek.

Lászlók Judit

Az Év Hídja-díjat a Hidászokért Egyesület és a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata közösen alapította, amelynek célja, hogy május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján a hidakra is ráirányítsa a figyelmet. Az Év Hídja-díj jelöltjei ebben az évben a magyarországi Ipoly-hidak voltak. A kiválasztott hidakat 1-től 5-ig lehetett osztályozni, majd összesítették a pontokat. Az elismerést a legtöbb pontot elért híd kapta.

Lehel Zoltán vette át a Év Hídja-díjat
Lehel Zoltán vette át az Év Hídja-díjat
Forrás: Beküldött fotó

A Szent Borbála-híd lett az Év Hídja

A szavazás eredményhirdetését pénteken tartották meg a Közlekedési Kultúra Napjának nyitórendezvényén a Művészetek Palotájában. Az Év Hídjának pedig a Drégelypalánkot és az Ipolyhídvéget összekötő Szent Borbála-hidat választották. A honlapon található információk szerint a Szent Borbála-híd főtartója felső keresztkötés nélküli acél ív, az ívszerkezet legnagyobb magassága 6,75 méter. Főtartónként 28 függesztő van, amelyek alul-felül csuklósan kapcsolódnak az ívhez és a pályalemezhez. A híd támaszköze 50 méter. A kocsipálya 6,50 méter széles, a főtartók távolsága pedig 9,30 méter.

Lehel Zoltán vette át az elismerést

Az elismerést a létesítmény fenntartója, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatóságának képviseletében Lehel Zoltán igazgató vette át. – Bár az idei évben a magyarországi Ipoly-hidak voltak a jelöltek, de ha az országban lévő ezer-ezerkétszáz normál hidat vesszük alapul, akkor nagyszerű abból a legjobbnak lenni. Sőt, ha csak az Ipoly-hidakat nézzük, akkor az meg még nagyobb dolog, hogy azok közül ez lett a legszebb jelenleg. Ez óriási megtiszteltetés – fogalmazott Lehel Zoltán, hozzátéve ezzel kapcsolatban majd egy emléktáblát is kihelyeznek a híd alá. Kiemelte továbbá: ez az elismerés nagy felelősség is az üzemeltetőnek, így a díjhoz méltóan fogják majd a hidat üzemeltetni, karbantartani és vigyázni rá.

Lehel Zoltán kitért arra is, hogy az őrhalmi és a drégelypalánki Ipoly-hidak átadásával már 20-30 kilométerenként van határátkelési lehetőség, aminek nagyon örülnek, hiszen mindez hatalmas segítség, különösen a mindennapi ingázók számára. Emellett reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az év nagy részében mind használható lesz és az árvíz kevésbé fog majd gondot okozni. Végül pedig hangsúlyozta.: a jövőben is szeretnék majd folytatni az Ipoly-hidak építését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában