Május

2024.04.27. 09:15

Majális

Lukács Zsófia

Mi jut eszébe, ha azt a szót hallja, hogy majális? Ünneplő tömeg, mindenhol zene, óriási gyerekzsivaj, égbe emelkedő lufik, vattacukorillat, fagyizás. Manapság a május elseje nem más, mint egy vidáman és boldogan eltöltött munkaszüneti nap. Nógrád szinte minden településén készülnek különböző programokkal erre a napra. Jobban belegondolva elég különös, hogy fennmaradt ez az ünnep, a szocialista korszak kihagyhatatlan felvonulásai és a virsli-sör párosa után. Eredetileg a munka ünnepe, a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap. 1890-ban ünnepelték először, az előzményei egészen az ipari forradalomig nyúlnak vissza. 

Néprajzkutatók szerint még korábbra is datálható, ugyanis a tavasz egyik legszebb időszakának kezdeti pontja volt a május elseje, ekkorra már Szent György napjával elkezdődött a mezőgazdasági év, május első napjához azonban a gazdasághoz kevésbé kötődő szokások uralkodtak már a 18. században. A fiatalok ünnepe volt, ez pedig a ma is ismert májusfaállításhoz köthető. Ekkor zöld ágat vittek a fiatal legények, kiszemeltjük háza elé, és azt díszekkel, szalagokkal díszítették. Ez egy egyértelmű jelzés volt arra a közvetlen környezetnek, de akár az egész településnek, hogy udvarolni szeretne az adott lánynak a legény. Ebből már a  19. században bevezetett munka ünnepe pedig megint egy teljesen más szokásrendszert alakított ki, így például idén Balassagyarmaton Utcazene Fesztiválon közel harminc fellépővel ünnepelhetünk majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában