2024.03.15. 13:14
Kokárda keksztekercs: így kerülhet nemzeti színű desszert az ünnepi asztalra
Március 15-én elmaradhatatlan szimbólum a piros-fehér-zöld színű szalagrózsa. A jelkép nem csupán ruhánkat díszítheti, hiszen a nemzeti ünnep szellemisége az ebédlő asztalról desszertként is könnyen visszaköszönhet ránk. Mutatjuk, hogyan készíthető el otthon a kokárda keksztekercs!
A kokárda tekercs egy igazi, ünnepi különlegesség
Fotó: Mindmegette.hu
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve országszerte tűznek szívük fölé március idusán hazánk, és így a vármegyénk lakosai is piros-fehér-zöld szalagból alkotott „bokrétát”. Nemzeti ünnepünk szellemét azonban nem csak a ruhára tűzve hirdetheti a nemzeti szín, hiszen a nógrádi konyhatündérek előtt is adott a lehetőség, hogy kokárda keksztekercs formájában, desszertként az asztalra varázsolják a trikolórt.
A Mindmegette.hu oldal egy egyszerű, és kevesebb, mint egy óra alatt elkészíthető receptet kínál a vállalkozó szellemű háziasszonyoknak. Az elkészítési javaslat az összetevők között említi a darált keksz, a margarin és a porcukor mellett egyebek mellett – az ízért felelős – császárkörte és keserűmandula aromát, na és persze a finomság „különlegességét” szolgáló piros és zöld ételfestéket is. A recept szerint a desszert további előnnyel is bír: nem kell sütni, a rétegek formálta hengert szorosan fóliába csomagolva csupán a hűtőben kell pihentetni néhány órán át. Azok, akik március 15. alkalmából, vagy akár egy egyszerű hétköznap során vállalkoznának a kokárda, avagy piros-fehér-zöld keksztekercs összeállítására, itt találnak részletes menetrendet az elkészítéshez.