2024.03.02. 20:20
Kétmázsás disznóból készültek a finomságok Mátramindszenten (fotók)
Hurka, kolbász és tepertő is készült, de ami talán még fontosabb: közösség is épült az első falusi „összeRÖFFenésen” szombaton Mátramindszenten.
A falubeliek tevékenysége halálesethez vezetett
Fotó: Beküldött fotó
Bárki megtanulhatta egy disznó feldolgozásának lépéseit, aki betévedt a polgármesteri hivatal udvarába, ahol az önkormányzat első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervezett disznótort.
A régi, falusi disznóölések hangulatát idézte a program, ahol a kétmázsás sertés alakult hurkává, kolbásszá. A kezdeti lépéseknél, a pörzsölésben, majd a bőr tisztára sikálásában még Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Skuczi Nándor, a Nógrád vármegyei közgyűlés elnöke is segédkezett. Négy csapat készítette a saját szájíze szerint a hurkát, kolbászt és az abált szalonnát, de fortyogott a katlanokban húsleves és sült a zsír is.
Közösséget is kovácsoltak a programmal
– Korábban szinte minden háznál tartottak disznót, azonban mára ez már nem jellemző. Azért döntöttünk úgy, hogy Mátramindszenten is felidézzük ezt a régi hagyományt, hogy a fiatalok is megismerjék az állat feldolgozásának módját. A közös munka jó alkalom a közösség összekovácsolásra is – tájékoztatta portálunkat Horváth János polgármester.
– Régen egy szezonban, novembertől februárig közel száz disznótor volt a faluban, ma már talán csak öt-hat portán dolgozzák fel az állatot és még ennél is kevesebb, talán három háznál nevelnek jószágot
– veszi át a szót Usák László, akinek nagy tapasztalata van ezen a téren, hiszen sok helyen vállalja a böllér szerepét ezeken az alkalmakon.
Az első „összeRÖFFenés” a kissé szomorkás időjárás ellenére is nagyon jó hangulatban telt és meglepően sok fiatal vett azon részt. A nap megkoronázásaként a helyiek közösen fogyasztották el az elkészített finomságokat.
ÖsszeRÖFFenés Mátramindszenten