2023.12.31. 14:14
Így kerülhet a nógrádi szilveszteri és újévi asztalokra a virsli egy kicsit másképp – íme a recept!
Közeledik az óév utolsó órája, vele együtt pedig az újév első néhány perce, amikor Nógrád-szerte is megannyi asztalra kerül virsli. Mutatunk egy könnyen elkészíthető receptet azok számára, akik többre vágynak az egyszerűen kifőzött finomságnál.
Nógrád-szerte is megannyi asztalra kerül virsli ezekben a napokban
Forrás: Mindmegette.hu
A hagyományos újévi ételek között szerepel a lencse, a malacsült és a virsli is. Szűkebb hazánkban is hagyomány, hogy a szilveszteri mulatozás alatt, miután az óra elütötte az éjfélt, vagy akár január 1-jén reggelire ez a finomság kerül az asztalra. A virslit egyfelől fogyaszthatjuk főve, de süteményekbe töltve vagy épp salátaként is ízletes fogás válhat belőle szilveszterkor vagy újévkor. Ez utóbbi elkészítéséhez a Mindmegette.hu oldal is kínál recepteket, így például egy egészen egyszerűt is.
Mint írták: a virslisalátához először egy darab vöröshagymát kell felaprítani, majd azt össze kell keverni négy evőkanál cukorral vagy nádcukorral, egy deciliternyi ecettel és ugyanennyi vízzel. Mindezt jól összedolgozzuk és másfél órán át pihentetjük. Ez idő alatt 200 gramm tejfölt összedolgozunk három evőkanál majonézzel és egy evőkanál mustárral, illetve az öntetet ízlés szerint ízesítjük is sóval és borssal. A virslit a csomagoláson feltüntetett elkészítési javaslat szerint megfőzzük, majd a vízből kivéve hagyjuk kihűlni, végül pedig felkarikázzuk. Egy tálba helyezve a feldarabolt virslihez hozzáadjuk a hagymás és a tejfölös önteteket, majd átkeverjük a virslisalátát, amit tálalás előtt néhány órán át hűtőbe helyezünk.