Sajtótájékoztató

2023.09.04. 17:46

Értékelt a salgótarjáni Fidesz: nem szabad a projekteken ülni!

A salgótarjáni közgyűlés augusztus végi ülésén felmerülő legérdekesebb pontokat értékelte Fenyvesi Gábor, a Fidesz városi elnöke a hétfőn délután tartott sajtótájékoztatón. A felmerült témák között szerepelt a Dornyay Ház átadója, a megyeszékhely új TOP Pluszos támogatási kérelmei, illetve két intézményvezetői pályázattal kapcsolatos döntés is.

Veres Edina

Fenyvesi Gábor tartott sajtótájékoztatót

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A legutóbbi városi közgyűlésen elhangzott legfontosabb témákkal kapcsolatban osztotta meg gondolatait a sajtó munkatársaival hétfőn Fenyvesi Gábor, a Fidesz városi elnöke. Az első érintett „napirendi pont” a Dornyay Ház közelmúltban lezajlott átadóünnepsége volt, amit a városi elnök a polgármesterei tájékoztatón is felhozott.

– Az elismerés hangján szóltam, mert azt gondolom mindenkinek, aki arra jár örül a szíve attól, amit lát. Mindenki emlékezhet rá, amikor a Dornyay Ház tetején keresztben feküdt egy kidőlt fa. Innen indultunk. Az önkormányzat megvásárolta az ingatlant a tulajdonosoktól, bár itt a Fidesz-KDNP frakció ágált. Túlzónak találtuk a 70 millió forintos vételárat, amiből végül sikerült egy kicsit lejjebb tornázni – idézte fel Fenyvesi Gábor, aki azt is elmondta, hogy miután az önkormányzat kezelésébe került az ingatlan, szintén nem értettek egyet az állagmegóvásra elköltött 30 millió forinttal.

Hozzátette: kétségtelen, hogy az épületet mutatósabbá tette a beavatkozás, ugyanakkor nem érezték célszerűnek ennyi pénzt elkölteni az ingatlanra. Ennek oka, hogy tudták: valamilyen pályázati forrásból szükség lesz a Dornyay Turistaház felújítására. Végül egy Interreges kiírás volt, aminek köszönhetően 250 millió forintból Gács önkormányzatával közösen sikerült magát az épületet felújítani.

– Az átadó színvonalas volt, a ház belső terei jól átgondoltak, szakmailag színvonalas a kialakításuk, illetve ugyanez mondható el a funkciók megjelenítésével kapcsolatban is. A szolgáltatások közül ki kell emelnem a büfét, hiszen látjuk, hogy mennyire fontos annak a megléte például az Eresztvényi Látogatóközpontban. Ez ugyanekkora jelentőséggel bír a Dornyay Ház esetében is, hiszen az arra járó turisták vagy salgótarjániak biztosan örömmel veszik, hogy elfogyaszthatnak egy kávét, teát vagy üdítőt – hangsúlyozta a Fidesz városi elnöke, aki ezután rámutatott: a többi funkciót – a magas színvonalú kialakítás ellenére is – érdemes lesz a későbbiekben átgondolniuk. Mint fogalmazott, arra a kérdésre kell választ találniuk, hogy a szálláshely szolgáltatás, a vendéglátás, és a Mustó-kiállítás hogyan tud „együtt élni” a házban.

Fenyvesi Gábor végül elárulta: a közgyűlésen felvetette, hogy az átadó ünnepség időpontjának kiválasztása talán nem volt a legszerencsésebb, ugyanis egy nappal korábban épp egy 24 órás teljesítménytúra zajlott a környéken. Mint kifejtette, emiatt pont azok nem tudtak részt venni az eseményen, akiket az a leginkább érintett volna: azaz a turisták.

Bíznak benne: a városvezetés tanult a hibáiból

A második téma során a város új TOP Plusz támogatási kérelmeinek benyújtásáról esett szó. A Fidesz városi elnöke a fejlesztési elképzelések részletes ismertetése helyett inkább másnak kívánt hangot adni.

– Bízunk benne, hogy ezek a célok el is készülnek a programozási ciklus keretein belül, nem úgy, mint a mostani TOP fejlesztések. Mindannyian nagyon várjuk – 2018 óta –, hogy a piac elkészüljön. A jelenleg rendelkezésre álló keretösszeg lehívása folyamatban van. Azt szeretnénk, ha abból nem buknánk el pénzt, mint ahogy történ az például a Bányamanó Múzeum kapcsán – emelte ki Fenyvesi Gábor, aki kifejtette: minden városvezetésnek joga és lehetősége, hogy átszabja a fejlesztési elképzeléseket saját igénye szerint. Így járt el a jelenlegi városvezetés is, majd így került a Top programba a Bányamanó Múzeum.

– A probléma az, hogy ezt nem sikerült megvalósítani. A TOP-os keretet akár 1 milliárd forint plusszal zárhattuk volna a kormány által biztosított rengeteg ráemelésnek köszönhetően. Ezzel a bedőlt projekttel viszont sok pénzt, közel egy milliárd forintot buktunk el. Ráadásul, nem csak egy összeg lehetőségétől estünk el, hanem konkrétan a költségvetésben kimutatható közel 100 millió forintot is elveszítettük – hangsúlyozta. A Fidesz városi elnöke azt is elárulta, hogy ez utóbbi összeget a Bányamanó Múzeum tervezési munkálataira fordították, amit végül vissza kellett fizetniük, méghozzá saját forrásból. Fenyvesi Gábor kiemelte: bíznak benne, hogy a városvezetés tanult az elmúlt Top-os fejlesztések hibáiból és a jelenleg szóban forgó projektek sikeresek lesznek. Véleménye szerint ennek kulcsa abban rejlik, hogy a beruházásoknak gyorsan a végére kell járni, nem szabad ülni rajtuk.

Sikeres munkát kívánt

A sajtótájékoztató utolsó témáját két intézményvezetői pályázatról született döntés jelentette. A Fidesz városi elnöke kiemelte: a kiírásra mind a Dornyay Béla Múzeum, mind a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. esetében egy-egy, az igazgatói pozíció betöltését célzó pályázat érkezett. A közgyűlés mindkét intézmény esetében döntést hozott. Szavai zárásaként Fenyvesi Gábor sok sikert kívánt a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakció nevében mindkét intézményvezetőnek a további munkájukhoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában