2023.09.07. 06:55
Egyre több nógrádi háziasszony készít télire fermentált zöldségeket
Az ősz kezdetén sokan készülnek fel a télre és raknak el különféle savanyúságokat Nógrád-szerte. A legtöbben azonban tartósítószert használnak, amely nem túl egészséges. Van ugyanakkor egy módszer, a fermentálás, amely tartósítószermentes.
Kovács Hetti salgótarjáni természetgyógyász és életmód tanácsadó elmondta portálunknak, hogy ez egy otthon is könnyen elkészíthető eljárás, amelyhez csak zöldség, só és víz kell.
– A fermentálás egy erjesztési eljárás, amelyet már nagyon régen is alkalmaztak. Úgy szoktam hívni, hogy ez egy testen kívüli előemésztés, csak itt a savanyítást baktériumok és gombák végzik el. A fermentálásnak több formája is létezik egyébként, jó magam elsősorban a tejsavas erjesztést használom – közölte Kovács Hetti.
Hozzátette: elsősorban zöldségeket szoktak fermentálni, de az élelmiszeriparban is előfordulnak ilyen élelmiszerek, mint például a sajt, vagy a joghurt, de a kovászos kenyér is.
Egészségünket szolgálják
Mint mondta, ezek élő élelmiszerek maradnak a fermentálás során is, amelyek valóban az egészségünket szolgálják és támogatják. Manapság az emberek rengeteg adalékanyagokkal teli ételeket fogyasztanak, amelyeknek sok negatív hatásuk van. A salgótarjáni természetgyógyász arra is kitért, hogy nagyon változatosan lehet ezeket a zöldségeket elkészíteni, de mivel savanyú ízviláguk van, így leginkább savanyúságként szokták fogyasztani. Lehet például káposztát, uborkát, répát, de sok más egyéb zöldséget is fermentálni.
Kifejtette azt is, hogy a fermentált zöldségek helyét átvették a tartósítószeres termékek, steril lett a savanyúság. Akkoriban, amikor ezek a termékek megjelentek, nem tudták, hogy milyen következményei lesznek, ennek a kényelemnek egykor nagyon örültek a háziasszonyok.
Manapság viszont akadnak olyanok, akik visszatérnek a régi hagyományokhoz, módszerekhez, így a fermentáláshoz is.
Kovács Hetti podcastünkben elmondta azt is, hogyan hat szervezetünkre a fermentálás és milyen hatással van a bélrendszerre de azt is megtudhattuk, hogy milyen más dolgokkal lehet kombinálni.
Egészséges az otthoni fermentálás – a tarjáni tanácsadó elárulta a titkát (podcast)