Programajánló

2023.08.18. 08:57

Nemzeti ünnepünk előtt rendezvények sora színesíti a hétvégét Nógrádban, mutatjuk a lehetőségeket

Ismét események sora tarkítja majd a hétvégét szűkebb hazánkban. Vasárnap, augusztus 20-án a Szent István-napi ünnepségeké lesz a főszerep, de előtte is megannyi érdekes program kínál kikapcsolódási lehetőséget. Több település falunapja mellett például Bátonyterenyén motoros hétvégét tartanak, Kovács Kati énekel majd Magyarnándorban, míg a nógrádkövesdi fesztiválon tizenkettedik alkalommal sülnek majd a „Palócfasírtok”.

Veres Edina

Szinte minden településen tartanak kenyérszentelést is, amire már készülnek a cipók. Képünk a tari pékműhelyben készült

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Ünnepi közgyűlést tart a vármegyei önkormányzat Egyházasdengelegen

Amint arról már beszámoltunk, idén Egyházasdengelegen tartja meg az augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepi közgyűlését Nógrád vármegye önkormányzata. Az esemény augusztus 18-án, azaz pénteken 10 órakor ökumenikus istentisztelettel és kenyéráldással kezdődik a helyi evangélikus templomban. 

Motoros hétvége lesz Bátonyterenyén Szent István ünnepe előtt

A hagyományoknak megfelelően augusztus 20-hoz legközelebb eső hétvégén ismét a vasparipák és a rock zene szerelmesei lelhetnek kedvükre való programra Bátonyterenyén. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, a jövőre megalapításának harmincadik évfordulóját ünneplő North Patrol motoros klub a város önkormányzatának támogatásával motoros hétvégét tart augusztus 18-19-én.

Pénteken a Liberated Force, a Helldiver és a Kottán Kívüliek zenekar gondoskodik a jó hangulatról a klubháznál. Másnap a Városház téren már délelőtt 9 órakor elkezdődnek a programok, amelyek között szerepel egyebek mellett pankráció, ingyenes vezetéstechnikai tréning, Triál motoros bemutató vagy épp erős emberek versenye. Este ismét a klubháznál tombolhatnak majd az érdeklődők a Legjobb Mérgek, a Blues Company és a Ramses zenéjére. A szervezők a programok összeállításánál gondoltak a legkisebbekre is, akik a gyereksarokban különféle foglalkozásokon vehetnek majd részt.

Kovács Kati is színpadra lép a magyarnándori bearatási ünnepségen

Megannyi program kínál kikapcsolódási lehetőséget a Magyarnándorba látogatóknak augusztus 19-én, szombaton a bearatási ünnepség és falunap során. Az esemény Szent István-napi ünnepi koszorúzással kezdődik 16 órakor a művelődési ház előtti téren. Ezután az intézmény nagytermében tartják a szentmisét, amelynek keretében megszentelik az új kenyeret. A köszöntők és a megszentelt kenyér megszegését követően a szabadtéri színpadnál zenés-táncos műsorral folytatódik a délután. A Berceli Dobsuli, a Szügyi Népdalkör és a Bogyócska Gyermek Néptánccsoport is szórakoztatja a közönséget, majd őket követően a „Volt egyszer egy…” retrófesztivál fellépői foglalják el a színpadot. Sztárvendégek sorában találják az érdeklődők, Poór Pétert és Solymos Tónit, majd őket követően Kovács Kati lép a világot jelentő deszkákra, hogy örökzöld slágereivel tovább fokozza a hangulatot. A napot 22 órakor tűzijáték, majd szabadtéri bál zárja, amely során Grenyó János gondoskodik majd a zenéről.

Játszótérnyitás csal mosolyt a gyerekek arcára Szécsényben

Megnyitja kapuit a gyerekek előtt Szécsény új játszótere augusztus 19-én, szombaton 18 órakor. A Szécsényi Nyitott Csoport nevű közösségi oldal tájékoztatása szerint a Szécsényi Kőrösi Alapítvány által létrehozott Mindszenty József tér játszóterének ünnepélyes megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők a helyi Bóbita Parkban. Az eseményen Borovszki Era, az alapítvány kuratóriumi elnöke szól majd az egybegyűltekhez. A kicsik arcára a helyszínen több kísérőprogram, például csillámtetoválás és arcfestés is mosolyt csal majd.

Átadják a tavaly elmaradt „Községért” emlékérmeket a nőtincsi falunapon 

Falunapon búcsúztatják a nyarat és ünneplik államalapító Szent István királyt Nőtincsen augusztus 19-én, szombaton a Szent István-tó partján. A község önkormányzatának közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint a gyermekeknek szóló programok 15 órakor rajtolnak el különböző foglalkozásokkal, majd 17 órától egy „meseösvényen” vehetnek részt a legkisebbek Judák Mártával. Ez utóbbi időpontban a fellépők sorát Aklán Dorina tánccsoportja nyitja meg, majd negyed órával később Hugyecz Ádám polgármester köszönti a jelenlévőket. A bejegyzés szerint tavaly ugyan elmaradt a „Községért” emlékérmek átadása, azonban idén pótolják azt. Emellett a helyi tó és horgászat fejlesztése érdekében új társadalmi halőröket avatnak fel, illetve a korábban kiírt rajz- és fotóverseny hivatalos eredményeire is fény derül. A megnyitó során a Szendehelyi Hagyományőrző Kórus dalokkal, míg Dudás Sára mesemondással működik közre. A felnőttek számára több megmérettetést is hirdettek a szervezők, így például 16 órakor indul a tó körüli Kupica Futam, majd 18 óra körül indul a Korsó Kupa sörivó verseny. A 19 órakor esedékes vacsorához és az azt követő mulatsághoz Bozsó Jánostól szól majd a nóta, míg 21 órától DJ Sylvester fogja pörgetni a ritmust.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakozási lehetőséget kínál a ceredi családi nap

Vidám családi napot tartanak Cereden augusztus 19-én, szombaton a helyi faluházban, illetve annak udvarán. A programok 11 órakor indulnak retró gyereknapi játékokkal, ügyességi versenyekkel és vetélkedőkkel, de a helyszínen bemutatót tart, illetve próbavezetésre is lehetőséget biztosít egy autósiskola is. A napot kulturális műsor is színesíti. 15 órától Radics Noémi és Bóna Zoltánné közös kiállításának megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők a faluházban, majd egy órával később a Petőfi 200 című emlékműsort tekinthetnek meg. A családi napot végül hajnalig tartó szabadtéri bállal zárják, amely során Athos gondoskodik majd a jó hangulatról és a muzsikáról.

Színes programokkal ízesítik a Palócfasírt Fesztivált Nógrádkövesden

Az idei a tizenkettedik alkalom, hogy Nógrádkövesden Palócfasírt Fesztiválon mulathat a település apraja-nagyja, illetve a látogatók hada. A község hivatalos közösségi oldalának tájékoztatása szerint a fasírtsütő versenyen résztvevő csapatok 9 órakor láthatnak munkához. A 11 órás szentmisét, majd a déli ebédet követően az eseményt 13 óra 30 perckor hivatalosan is megnyitják. A helyi óvodások után Udvarhelyi Boglárka és Kautzky Armand Odavagyok magáért című zenés műsorát hallgathatja a közönség. Ezután 15 órától a magyar nótáé lesz a főszerep, majd a megjelentek arcára 16 óra 30 perctől Forgács Gábor humorista csal mosolyt. A fasírtsütő verseny eredményeire 17 óra 15 perckor derül fény, nem sokkal később pedig Rózsás Viki lép majd a színpadra. Az este során egyik fellépő követi a másikat a színpadon. Fellép például Didi és Gabriella, az Eldorado együttes, de Felvidéki Mulatós Show is színesíti a programot. A fesztivál zárásaként 22 órától a Shygys zenekar gondoskodik majd a jó a hangulatról.

Színpadi produkciókból sem lesz hiány a falunap idején Nagyorosziban

Falunapon mulathatnak kicsik és nagyok egyaránt Nagyorosziban, augusztus 19-én, szombaton a helyi művelődési ház és könyvtár mögötti füves területen. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint, a napot a főzőversennyel indítják 8 órakor. Babicska Károly, a község polgármestere délben köszönti a megjelenteket és osztja meg velük ünnepi gondolatait, majd megáldják az új kenyeret. Ezután a színpadi produkcióké lesz a főszerep. Elsőként a Gyermek Színjátszó kör előadásában tekintetik meg az érdeklődők a Bimbó című színdarabot. A legkisebbek számára emellett 15 órától kézműves-foglalkozással és kisvonattal készülnek a szervezők. Mindeközben 14 órától Komáromi István műsorát tekinthetik meg a megjelentek, majd a Napvirág zenekar szórakoztatja majd az egybegyűlteket, akiknek 16 órától Meggyesi Csaba énekes ad kiskoncertet. A főzőverseny, illetve a fotópályázat eredményeire 18 órakor derül fény, azután pedig a Pedrofon együttes játszik a közönségnek. Tűzzsonglőrök bemutatója forrósítja fel az éjszakát 21 órától, végül Nagyorosziban a falunapot hajnalig tartó mulatsággal zárják, amely során DJ Gabryl biztosítja a ritmust.

Érsekvadkerti plébános kéri majd az Úr áldását a felújított templomra Salgóbányán

Áldás száll majd nemzeti ünnepünkön Salgóbánya templomára, amely a közelmúltban esett át a korszerűsítésen. A Salgótarjáni Egyházközségek honlapján jelent meg a tájékoztatás, amely szerint Salgóbánya felújított kis templomát augusztus 20-án, vasárnap a 11 óra 30 perckor kezdődő liturgia során áldják meg. A bejegyzés szerint a szertartást Máthé György prépost, érsekvadkerti plébános celebrálja majd.

Nótaénekes műsora zárja majd az erdőtarcsai egyházközségi napot 

Negyedik alkalommal szerveznek egyházközösségi napot Erdőtarcsán. A programnak augusztus 20-án, vasárnap a helyi faluház ad majd otthont. Az érdeklődők ott gyülekezhetnek 11 órától, majd fél órával később szentmisén vehetnek részt. Az eseménynek természetesen része lesz a 12 óra 15 perckor kezdődő ünnepi megemlékezés, amely során az egybegyűltek elhelyezhetik koszorúikat a Szent István szobornál, majd azt követően száll áldás az új kenyérre. Ezután közös ebéd várja a megjelenteket, akik számára Bohács István Aranykoszorús és Arany Cinege díjas nótaénekes kedveskedik zenei műsorral.

Nemzeti ünnepre ébred az ország, így megyénk is vasárnap

Szent István királyt, az államalapítás évfordulóját, és az új kenyeret ünnepelik majd mindenütt az országban, így szűkebb hazánkban is augusztus 20-án, vasárnap. Arról, hogy megyénkben milyen programok keretében emlékeznek meg nemzeti ünnepünkről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában