Kánikula

2023.07.15. 09:59

Újra hőségriasztás lépett életbe, ezekre kell figyelni

A rekkenő hőségben nem csak magunkra, de egymásra is figyelni kell. A katasztrófavédelem óva inti a nagy melegben a lakosságot, de emellett az allergiásokra is nehéz napok várnak. Ráadásul Salgótarjánban a levegő minősége is kifogásolt.

Nagy Orsolya

Fontos a folyamatos vízpótlás, figyelmeztetnek a szakemberek

Forrás: Nool.hu illusztráció

Fotó: Szendi Péter

Figyelni kell magunkra kánikula idején

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve mától egészen július 19-ig, szerdáig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A témával kapcsolatban Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius fokot.

A legmelegebb órákban húzódjunk árnyékba

– A nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. A magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat – hívta fel a figyelmet Kapás Márton.

Hozzátette: a kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban javasolt. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, esetleg sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

hőség, kánikula, nyár időjárás
Forróbb napok állnak előttünk
Forrás: pixabay

A szóvivő arra is kitért, hogy az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik pedig a szabadidejüket a vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Kapás Márton kiemelte, hogy a kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat semmiképp ne hagyjanak a kocsiban. Amennyiben valaki autóban hagyott gyermeket, vagy házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajba jutottakat.

A szóvivő kifejtette: a hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. Nyolc vármegyében pedig már tűzgyújtási tilalom is érvényben van, amely azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. Nógrád vármegyében egyébként még nem rendelték el a tilalmat.

Kitart a kánikula

A Köpönyeg.hu előrejelzése alapján a mai napon igazi strandidő lesz és akár 34 Celsius fok felé is emelkedhet a hőmérséklet. Vasárnap szintén nem várható csapadék és 32-39 fokos országos hőségre lehet számítani, hétfőn szintén hasonlóan alakul az időjárás, de néhol már egy-egy zápor vagy zivatar előfordulhat.

Kifogásolt a megyeszékhely levegő minősége

A Nemzeti Népegészségügyi Központ térképe alapján több városban is kifogásolt a levegő minősége, köztük Salgótarjánban is. A nagy melegben, így főleg az esti órákban emelkedésnek indul a fotokémiai légszennyező anyagok (nitrogén-dioxid, ózon) koncentrációja.

A pollenek is felerősödnek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentése szerint a hétvégén és a jövő hét elején a pollenterhelés felerősödhet.

Mint írják, a csalánfélék virágzásának csúcsidőszakában vagyunk, virágporuk jellemzően magas koncentrációban van jelen. A pázsitfűfélék pollenszórása túljutott a tetőzésén, pollenkoncentrációjuk országosan a közepes tartományban alakulhat.

Hozzátették: az útifű virágporának koncentrációja országosan közepes, a libatopféléké és a kenderféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan magas-nagyon magas, az Epicoccumé jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában