2023.07.29. 20:15
Rekordszámú nevezés érkezett: különleges alapanyagból készültek a fogások Ipolytarnócon (fotók)
Szinte egész Ipolytarnócot finom illat lengte be szombaton, ugyanis tizenhatodik alkalommal rendezték meg a hagyományos Pacalt Főzők Versenyét. Az elmúlt esztendők során egyre több csapat és baráti társaság döntött úgy, hogy megmutatja, milyen finomságot képes elkészíteni ebből a nem hétköznapi alapanyagból. Idén rekordszámú induló versengett a legjobbnak járó jutalomért.
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a hagyományos Pacalt Főzők Versenyét Ipolytarnócon
Forrás: Nool
Fotó: Vendel Lajos
Tizenhat évvel ezelőtt Gál István, akkori falugondnok fejéből pattant ki az ötlet: pacalfőző versenyt kellene életre hívni. Hogy miért pont pacal? Arra az azóta polgármesterré választott ötletgazda a következő választ adja: – Azért ezen alapanyag köré szerveződik az azóta évről évre megrendezett program, mert az országban sehol máshol nem szerveznek hasonló megmérettetést. Azt, hogy milyen sikeres és népszerű a verseny, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy idén rekord számú nevezés érkezett. Harmincegy csapat mérte össze tudását szombaton, nem csak hazánkból és a Karancs-völgyi településekről, hanem a szomszédos Szlovákiából is érkeztek a versenyre – fogalmazott a település első embere.
Pacalfőző verseny Ipolytarnócon
Fotók: Vendel LajosA művelődési ház udvarán reggel 7 órakor vette kezdetét a versengés. A bográcsokban hagyományos ízek és különleges fogások is készültek. A finomságokat összeszokott zsűri bírálta el, közöttük volt Nyilas László, Vincze István, Vincze Csaba, Kiss István, Csomor Gáborné, dr. Ottmár György, dr. Tőzsér Zsolt és Faragó Sándor is.
– Mindannyian szeretjük a hagyományos ízeket, a pacal pedig igazán különleges alapanyag, amit nehéz jól elkészíteni – fejtette ki Vincze Csaba zsűritag. – A megmérettetés egyre népszerűbb, vannak olyan csapatok, amelyek évek óta itt bizonyítják főzőtudományukat. Mint mondta: készült a bográcsokban pacalpörkölt, de szerepelt tárkonyos pacalleves és töltött pacal is az „étlapon”. A zsűri a bírálatot követően a Szécsényi II. Rákóczi Ferenc Kertbarát Népdalkör által készített fogást ítélte a legjobbnak.
– Több helyi baráti társaság és a környező települések lakói is megméretik magukat a versenyen. A szomszédos Szlovákiából is érkeznek, de a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tardról is évek óta főznek nálunk – sorolta Telek Péterné alpolgármester, hozzátéve: – Akik évről évre ellátogatnak hozzánk már régi barátként üdvözlik egymást. A program összekovácsolja a közösséget.
– Marakodi pacalt készítettünk, házi, kemencében sült kenyérrel, mellé herőcét és házi baracklekvárt kínáltunk – közölte Liszkóczi-Simon Judit, aki egy nagy baráti társasággal érkezett a közeli Karancskesziből. Első alkalommal vettek részt a programon.
Nem először főzött azonban Bíró Krisztián az ipolytarnóci versenyen, volt olyan év, hogy második helyezett lett a Litke színeiben induló szakács. Idén pacalleves rotyogott a bográcsban. Mint mondta: nagyon szeret főzni, és szokott a családnak is különféle fogásokat készíteni a nem mindennapi alapanyagból.
A főzést és a bírálatot követően a jelenlévők jóízűen elfogyasztották a fogásokat, majd a délután folyamán kulturális műsorokon vehettek részt a programra ellátogatók.