Elismerések

2023.07.30. 10:58

Könyvek sorát készíti el önszorgalomból a salgótarjáni nyomdász – több díjat is átvehetett már

A nyomdász múltú Praznovszky Miklós az utóbbi években hódol a könyvkiadás gyakorlatának.

Csongrády Béla

Praznovszky Miklós (balra) éppen díjat vesz át

Forrás: Beküldött fotó

Dr. Praznovszky Mihály a Veszprém melletti Nemesvámoson élő, egykori múzeum- és könyvtárigazgató, irodalomtörténész neve – főként Mikszáth-, Madách-, Krúdy- és más kutatásai, tanulmányai, gyorsan szaporodó saját könyvei alapján – jól ismert és elismert itt a szülőföldjén, de szerte az országban, sőt határainkon túl is. Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy a szintén nyugállományú testvére, a változatlanul helyi lakos, nyomdász múltú Praznovszky Miklós az utóbbi években ugyancsak hódol a könyvkiadás gyakorlatának. 

A Nógrádhoz kötődő, önszorgalomból készített összeállításaival, bibliográfiáival sorra nyeri a díjakat a Nagy Iván honismereti pályázatokon, de az éppen aktuális témákban – például Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulója, Petőfi és Madách születésének bicentenáriuma –, ha csekély példányszámban is, de folyamatosan publikál.

A Palócföld közelmúltban megjelent idei első, dupla terjedelmű, az alkalomhoz méltó száma a Madách-évforduló jegyében fogant éppen Praznovszky Mihály önként vállalt főszerkesztésével. A Kultuszjelenségek című rovatban helyet kapott Praznovszky Miklós Madách Imre jubiláris születésnapjai című írása is. Ebben idéz az Új Nemzedék 1923. október 16-i, a Szabad Nép 1948. január 9-i, a Nógrád 1973. január 17-i, a Nógrád Megyei Hírlap 1998. január 17-i számaiból és a Felvidék ma című internetes portál idei, január 20-i számából is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában