Közlekedés

2023.07.21. 14:00

A miniszterhez fordult a vasútbezárás terve miatt Csach Gábor

Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere pénteken a közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy a sajtóban megjelent – egyelőre hivatalosan nem cáfolt – hírek szerint tíz vasúti mellékvonalon a gépjárműállomány állapota miatt augusztus 1-től megszüntetnék a személyszállítást. Állítólag az érintett mellékvonalak közé tartozik a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalszakasz is.

Lászlók Judit

Az érintett mellékvonalak közé tartozik a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalszakasz is

Forrás: Facebook

„Információkérés és tiltakozás miatt kérelmet írtam Lázár János miniszternek legalább a határon átmenő, meglévő vasútpályával rendelkező vasútvonalak megtartására és a nemzetközi közlekedés újraindítására” – írta a polgármester a bejegyzésben, melyhez az általa írt kérelmet is csatolta. Ebben összefoglalta azokat az okokat, amiért kérik, hogy ez a szárnyvonal ne szűnjön meg. 

Mint a nyugat-nógrádi város vezetője írta, az Ipoly-völgy szlovák és magyar oldalán lévő települések az utóbbi években szoros együttműködésre törekszenek a térség közös gazdasági fejlesztése érdekében. Ennek pedig része a nemzetközi közlekedésfejlesztés is. A polgármester kiemelte, a megszüntetésre ítélt mellékvonalak közül a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalszakasz az egyetlen, amely meglévő, kiváló állapotú és teherszállításra ma is használt határon túli kapcsolattal rendelkezik Losoncig. 

Hozzátette: az árvízkárok miatt tavasszal helyreállítási munkálatok indultak a mellékvonalon a vasúti közlekedés helyreállítása érdekében, amelyek éppen augusztus elsejére fejeződnek be. Csach Gábor szerint ezzel a döntéssel teljesen értelmetlenné válnak az elvégzett munkálatok. 

Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a társadalmi egyeztetéssel napokban zárult 23/24-es menetrendben ezen döntéseknek nyoma sincs, arra az érintetteknek esélyük sem volt reagálni. Végül pedig arra kérte a minisztert, hogy a nemzetközi jó állapotú pályakapcsolattal rendelkező szárnyvonalakon még ideiglenesen se szüntessék meg a személyszállítási forgalmat, sőt inkább azokat nemzetközi menetrenddé változtassák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában