2023.06.29. 11:18
Kevés nógrádi sárgabarackot majszolhatunk – az ára sem lesz pénztárcakímélő
A cseresznye után a sárgabarack termés sem lett a legjobb, sok helyen ugyanis lefagyott, így az ára sem kedvez a vásárlóknak.
Egy kilogramm barack jelenleg 1500-2500 forint között mozog
Forrás: Illusztrációs fotó: Nool
Fotó: Vendel Lajos
A nyár egyik nagy slágere a sárgabarack, amelyet többféleképpen is felhasználnak szűkebb hazánkban. Sokan lekvárt, vagy pálinkát készítenek belőle, de sütemények közkedvelt hozzávalója is.
Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldséges vezetője portálunknak elmondta, hogy sajnos a termés jelentős része Nógrád vármegyében lefagyott, de még Hevesben is. Természetesen akad néhány olyan terület, ahol termett gyümölcs, az Alföldön például bőven lett kajszibarack.
– Egy kilogramm barack jelenleg 1500-2500 forint között mozog. Van közöttük nagyobb és kisebb szemű is, de sajnos nem is igazán fog lejjebb menni az ára, mivel csakúgy mint a cseresznye esetébe a termés fele megsemmisült – közölte Juhász Dávid.
Hozzátette: a vásárlók a minőségi árut keresik inkább és a nagyobb barackokat kedvelik. Most még főleg fogyasztásra viszik, de a jövő héten már kapható lesz az, amely befőzéshez is tökéletes. A vezető arra is kitért, hogy az őszibarack idén korán jelent meg, de szerencsére a termés jó, nem fagyott le, így lesz bőven belőle majd a boltok polcain és a piacon is.
A tari származású Nagy Lajos csalódását fejezete ki portálunknak, ugyanis idén sajnos nála is lefagyott a termés.
– Cseresznye szerencsére volt, azonban a barackkal már akadt gondom. Nem sikerült megmenteni a termést, így összesen egy darab barack lett a fán, amit rendkívül sajnálok, ugyanis a család nagyon szereti – fejtette ki Nagy Lajos, aki elárulta azt is, hogy ők többnyire lekvárt készítenek belőle. Idén azonban boltban kell majd megvásárolni a hozzávaló barackot.
A nagymama baracklekvárja
A Mindmegette.hu oldalán megosztja a nagymama baracklekvárjának a titkát az olvasókkal.
Kell hozzá öt kilogramm sárgabarack, másfél kilogramm cukor és szalicil. A sárgabarackot elsőként meg kell mosni, majd lehúzni a héját. Hogy ez könnyebben menjen, érdemes pár pillanatra forró vízbe tenni, majd miután lehűltek, egyszerűbben lejön a héjuk. Ezt követően ki kell magozni a gyümölcsöt, fazékba önteni, majd lassú tűzön felforralni.
Gyöngyözve, gyakori kevergetések mellett addig kell főzni, amíg a háromnegyedére sűrűsödik. Ekkor mehet hozzá a cukor, amellyel alaposan össze kell keverni. Innentől továbbra is lassú tűzön, de folyamatos kevergetés mellett lehet főzni a lekvárt, nehogy lekapja az alját. Nagyjából egy-másfél óra alatt éri el a kellő állagot. Mindezek után tisztára mosott üvegekbe kell végül kanalazni a baracklekvárt, majd pici szalicilt szórni a tetejére.
Mint írják: alaposan le kell zárni a szintén tisztára mosott zárófedéllel és 5 percig fejjel lefelé ajánlatos pihentetni. Végezetül pokrócba bugyolálva kell dunsztolni és hagyni így kihűlni.