2023.06.08. 11:31
A napfény ízei
A nyár folyamán ízletes zöldségek és gyümölcsök teremnek majd, amelyek mindegyikből ínycsiklandó finomság készíthető. Nagy Orsolya újságíró kollégánk gondolatai a témában.
Mindig is imádtam a házi készítésű finomságokat. Tizenévesen azonban még nem igazán értékeltem ezeket az élelmiszereket. Úgy gondoltam, minek otthon szenvedni vele, ha meg is lehet vásárolni. Ez azonban mostanra átértékelődött bennem. Rájöttem az elmúlt évek során, hogy maga az, hogy én gyűjtöm össze a hozzávalókat és saját kézzel készítem, nagyon sok értéket ad a számomra.
Nemrég például gombászni voltam a párommal. Bár nem sikerült sokat szedni, mégis meg volt egy vacsora belőle. Nagyon élveztem a természetben eltöltött időt és valahogy így a főzés is élvezetesebb volt. Másnap is útnak indultunk az erdőbe, azonban ezúttal nem gombát, hanem bodzát gyűjtöttünk. Imádom az ízét és azt, ahogy megtölti a levegőt virágának az illata. A gyermekkoromra emlékeztet, amikor nyaranta halom számra ittuk a növényből készült szörpöt a testvéremmel.
Nagyon örülök, hogy most már én is megtanultam az elkészítési módját, így újból élvezhetem a múlt kedvenc ízeit. Főztem is azonnal körülbelül tíz üveggel. Itt azonban nem állok meg, ugyanis hamarosan virágzik a levendula, amelyből szintén szörpöt készítek, de valamilyen süteményt is sütök majd. A nyár folyamán pedig további zöldségek és gyümölcsök teremnek majd, amelyek mindegyikből ínycsiklandó finomság készíthető.
Az már biztos, hogy készíteni fogok kovászos uborkát, savanyúságokat, baracklekvárt és lecsót is. Nincs is jobb attól ugyanis, amikor a tél közepén is érezhetem egy kicsit a nyár ízeit.