2023.05.12. 09:48
Ehető növények
Valaki kedveli, valaki idegenkedik az ehető virágoktól. Persze nem árt odafigyelni arra, hogy beazonosítatlan virágot eszünk. Ember-Lukács Zsófia újságíró kollégánk gondolatai a témában.
Nemrégiben az egyik balassagyarmati eseményen virágot kaptam az italomba, szépen mutatott az öblös pohárban a lila szirmú virág. De valahogy mindig is távol állt tőlem, hogy megegyem a vadon termő növényeket, amelyek itt élnek velünk, körbevesznek bennünket. Beköszöntött a jóidő és egyre több olyan túrát szerveznek, ahol megismerkedhetünk az ehető és jótékony növényekkel.
Ha ügyesek vagyunk és tudjuk, hogy mit is keresünk, akár jártunkban-keltünkben is gyűjtögethetünk. Már többször terveztem, hogy kiművelem magam a témában, egyrészt mert ez remek szabadtéri program, másrészt hasznos és praktikus tudás, ha például természetes gyógymódot keresünk. Számomra az eddig ismert ehető növény a pitypanglevél és a tyúkhúr mint remek saláta-alapanyagok, a bodza, illetve a csalán, amiből ízletes főzelék, tea készíthető.
Az fontos, hogy csak olyat használjunk fel, amit biztosan ismerünk és beazonosítottunk, mert lehet nagyobb kárt okozunk, ha nem ehető növényt fogyasztunk. Ilyen eset például a medvehagyma és a gyöngyvirág azonosítása, vagy a gombáké, amik halálesetet is okozhatnak.
A másik szempont, hogy a gyűjtés helye tiszta legyen, távol a forgalmas utaktól. Már alig várom a bodza virágzását, ami egy szuper növény, a virágából szörp és tea, vagy lekvár is készíthető. Ha különlegesebb felhasználást szeretnénk, akkor a rántott bodzavirágot, vagy a bodzavirágos palacsintát is bátran kipróbálhatjuk. A zöld szárrészre ügyeljünk, hogy távolítsuk el, mert mérgező. Megéri nyitott szemmel járni, hiszen a természet patikájáért sokszor csak le kell hajolni.