2022.12.29. 13:32
Koccints a Nool.hu-val! – elhoztuk a mennyei tojáslikőr receptjét
Nem csupán a húsvéti, hanem a karácsonyi-szilveszteri ünnepkör szerves alkotóeleme is a tojáslikőr. Aki az esztendőt zárva kisebb alkoholmennyiségre vágyik, előszeretettel készíti el otthon ezt az édes italt – és nem pusztán a feleségek és barátnők.
Bár mostanában a különböző élelmiszer-ársapkák miatt erősen behatárolt mennyiséget lehet vásárolni az egyes tejtermékekből, azért a tojáslikőr összeállítására és kikeverésére mindig akad elegendő alapanyag. A receptek szerint a hozzávalók döntő többségében mindenütt megegyeznek, azért akadnak ízlésvilágbeli eltérések. Így például a beleadandó alkohol fajtája is lehet más és más, van, aki a fehér rumra esküszik, van, aki tiszta szeszt adagol.
A legtöbb leírás úgy szól, első lépés a kívánt mennyiségű tej és tejszín összeöntése, majd a vaníliarúd felhasítása és a vegyítékbe illesztése. Ezután következik a felforralás, amit a tűzről levétel után a cukor belekeverése követ. Szigorúan meg kell várni, míg az így összeállt folyadék kihűl, ezalatt a friss tojás sárgáját nyolc-tíz dekagramm porcukorral, lehetőség szerint gépi habverővel „felturbózzák”.
Végül a kihűlt tejszín-tej keverékből a háziasszony (vagy ember) kiveszi a vaníliarudat, a leszűrést követően immár kézi erővel „összerezzenti” a tojásmasszával, és befejezésként jöhet hozzá az elmaradhatatlan alkohol. A fogyasztás akár azonnal is megoldható, de a tárolás során ajánlatos szélesebb szájú és tökéletesen lezárható üveget használni.