2022.09.16. 19:17
Három évtizede nagy tapasztalattal végzi munkáját a szécsényi szeszfőzde szakmai vezetője
Ránk köszöntött az ősz, ami azt jelenti, hogy sokaknál már kiforrt a gyümölcscefre, elérkezett a pálinkafőzés ideje. A város északi részén található szeszfőzdében is alágyújtottak az üstöknek, s ma már teljes kapacitással üzemelnek.
Oláh Zsolt a szeszfokot ellenőrzi
Forrás: Nool
Fotó: Sz. F.
Oláh Zsolt, a szeszfőzde szakmai vezetője már három évtizede nagy tapasztalattal végzi munkáját. A pálinka lepárlásához megfelelő végzettséggel is rendelkezik. Elmondta, hogy már túl vannak a cseresznyéből és a meggyből készült cefrék főzésén. Jelenleg ribizli, barack és a korán érő szilva kerül az üstbe, hamarosan pedig az almából, körtéből és szilvából készült cefre főzése is elkezdődik.
A tulajdonosokkal egyeztetve ütemesen végzik a főzést. A főzde szakmai vezetője elmondta, hogy a jó cefrének nincs különösebb titka. Megfelelő minőségű és mennyiségű pálinkához egészséges, érett, tiszta gyümölcs szükséges. Nem szabad romlott, piszkos, fűvel kevert gyümölcsöt beletenni a hordóba, és a cukorral történő „felturbózás” sem használ a minőségnek. A cefrét tisztán kell kezelni.
Az üzemben két darab 200 literes üstben főznek, valamint ezek mellett egy finomító is üzemel már. Naponta 4–8 üstnyi cefrét tudnak lefőzni, s a lejött párlatot finomítani. Egy-egy üstből, a cefre minőségétől függően, 20–50 liter pálinka kerül ki. Akkor elégedettek a napi teljesítménnyel, amikor 400–500 liter pálinka készül el. Az italok szeszfoka általában 45–50 fokos, amit a cefre tulajdonosa határoz meg.