Lendületben

2022.06.24. 17:20

Varázslatos programok csábítják a turistákat Pásztó történelmi városrészére

Kertmozival, kiállítással, foglalkozásokkal és számos rendezvénnyel várják a helyieket és környékbelieket a pásztói Varázsvölgyben, ahol mindenki megtalálhatja a számára legjobb kikapcsolódást.

Nagy Orsolya

Az önkormányzat, a művelődési ház és a Varázsvölgy szorosan együttműködik a városi rendezvények szervezésében is

Forrás: H.M., NMH

Alig két hónapja nyitotta meg kapuit a Varázsvölgy és a Szalay malom a város szívében, de már most számos pozitív visszajelzés érkezett a látogatóktól. Nagy-Pataki Zsófia, a Varázsvölgy turisztikai és marketingvezetője lapunknak elmondta, hogy rengeteg tervük van a jövőt illetően, amely által felvirágozhat Pásztó turizmusa és kulturális élete. 

– Nemrég járt nálunk egy erdélyi malomkőfaragó, aki tökéletesen megfaragta és beállította a működő malomkövet, így az most már szépen és látványosan őrli meg a búzát. A malom iránt is egyre több az érdeklődő, jövő héttől pedig már teljesen nyitva leszünk, a hétköznapokon 14 órától, de előzetes bejelentkezéssel akár tárlatvezetést is tartunk. Emellett elkészült a malomtörténeti kiállításunk is, amely során az érdeklődők közelebbről megismerhetik egyebek mellett a pásztói malmok történetét, de a Szalay malmot és magát a molnármesterséget is – közölte Nagy-Pataki Zsófia. 

Hozzátette: a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódóan vándorkiállítás is nyílik Építészet vándorszekéren címmel, amelynek köszönhetően a látogatók bepillantást nyerhetnek a város épületeinek és tervezőinek műveibe. Ez július 1-ig, péntekig lesz megtekinthető. 

A Varázsvölgy vezetője arra is kitért, hogy nyáron gyermekcsoportokat is fogadnak majd, akik megismerhetik a malom működését, de különféle foglalkozásokon is részt vehetnek. Ezen túlmenően kertmozit is szerveznek az elkövetkezendő hónapokban. 

– Nemrég tartották az első vetítést, amely során a Bohém rapszódia című filmet mintegy 100–150 érdeklődő nézhette meg. Fiatalok és idősek egyaránt voltak a látogatók között. A vetítések egyébként díjmentesek, és a közösségi oldalunkon három filmet mindig közzéteszünk, amelyek közül a követők választhatják ki, hogy mit játsszunk majd. A következő vetítés június 25-én, szombaton lesz, és az „Indul a bakterház”-at tekinthetik meg a vendégek 21 órától. Emellett streedfood ételeket is lehet majd kóstolni, hiszen úgynevezett food truckok érkeznek, amelyek által kulináris kalandozásokban is részesülhetnek a filmek szerelmesei. Ezt követően július 8-án, pénteken vetítünk majd – fejtette ki a vezető. 

Mint mondta, számos programmal készülnek még, például július 2-án, szombaton ajtókopogtató workshopot tartanak, de gyerekeknek szóló foglalkozások is lesznek. Augusztus 6-án, szombaton pedig jazzpiknikre látogathatnak el a környékbeliek. 

Az érdeklődők közelebbről megismerhetik a pásztói malmok történetét 
Forrás: Hegedűs Márk / NMH

Az önkormányzat, a művelődési ház és a Varázsvölgy szorosan együttműködik a városi rendezvények szervezésében is. Ezáltal augusztus 20-ra is szerveznek programokat, de keresik majd Pásztó legszebb kenyerét is. Szeptember 10-én pedig szintén több eseménynek adnak otthont a Szőlő és bor ünnepe alkalmából. 

Nagy-Pataki Zsófia úgy véli, hogy sikerült elérni a célközönséget, akik a környékbeliek és a pásztóiak, de más régiókból is várnak látogatókat. 
– Sok pozitív visszajelzést kaptunk, így elmondhatom, hogy jól indultunk el, és bízom benne, hogy ez így is marad. Mindenki boldog, hogy Pásztón felpezsdült végre a kulturális élet, s van egy hely, ahol az emberek kikapcsolódhatnak. Ez pedig kellő löketet ad arra, hogy mindig valami újdonságot és több rendezvényt hozzunk el a város lakói számára – emelte ki a vezető, aki azt is elárulta, hogy fontos számukra a helyi termelők támogatása is, éppen ezért hamarosan különféle kézműves termékek is megvásárolhatók lesznek a Varázsvölgyben, így például lekvárok, bőrdíszművek, képeslapok, lisztek és egyéb különlegességek is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában