Benzinturisták

2022.02.17. 06:55

Befagyasztották a magyar üzemanyagárakat: Balassagyarmat környékén egyre több felvidéki tankol

Szűkebb hazánkban is egyre több a „benzinturista”, és vannak olyan határ menti kutak, ahol kannába is töltik az üzemanyagot a Szlovákiából érkezők. A megyeszékhelyen ez a tendencia kevésbé érzékelhető, de Balassagyarmaton van olyan kutas, aki a csődtől tart a sok külföldi miatt.

Fodor Orsolya

Literenként hatvan forint körül alakul az árkülönbség, az euróárfolyamtól is függően. Minél nagyobb tételben viszik ki valaki az üzemanyagot, annál jobban megéri átjönni érte.

Forrás: Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Nemcsak a Magyarország határain belül élők örülhetnek a befagyasztott benzináraknak: sajtóértesülések szerint egyre több szlovák rendszámú autó bukkan fel a magyar töltőállomásokon. Északi szomszédunknál ugyanis az elmúlt időszakban jócskán megemelkedtek az üzemanyagárak, így nem csoda, hogy a határ menti régiókban élők közül egyre többen járnak át tankolni hazánkba. A salgótarjáni töltőállomásokon nem érzékelhető a változásHírportálunk Salgótarjánban érdeklődött a benzinkutaknál, de a megyeszékhelyen egyelőre nem vettek észre különösebb változást a keresletben.  Nem emelkedett nálunk jelentősen a külföldről érkező tankolók száma, és aki jön, az is csak az autójába tölti az üzemanyagot, nem pedig kannába. A helyiek utazási szokásai sem változtak, mert akkor is ennyit tankoltak az emberek, amikor gyorsan emelkedtek az árak – árulta el egy salgótarjáni benzinkutas. 

A legfrissebb adatok szerint Szlovákiában a gázolaj literenkénti ára átlagosan 1,43 euró (átszámítva 504 forint), míg a 95-ös benzinért 1,53 eurót (540 forintnak megfelelő összeget) kell fizetni. Ezek csak átlagárak, a nagyobb benzinkúthálózatok ennél többet kérnek el az üzemanyagért. 

Több eurót spórolhatnak a szlovákok a magyar kutakon

Illusztrációs fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

Ráadásul a piaci szakértők úgy vélik, a drágulásnak még koránt sincs vége, és újabb áremelkedések várhatók a kutakon. Hazánkban sem lenne ez másképp, ha a hatósági ár nem szabályozná a literenkénti eladási árat. Mint ismert, a magyar kormány november 15-től 480 forintos szinten fagyasztotta be a nem prémium benzin és a gázolaj literenként árát. Egy szlovák napilap szerint hordószám viszik hazánkból az üzemanyagotEgy szlovákiai autós tehát már egy 45 literes benzintartály teletankolásával 7 eurót is spórolhat egy magyar kúton. Sokan azonban nem érik be ennyivel. A Szlovákiában megjelenő magyar nyelvű napilap, az Új Szó beszámolója szerint az utóbbi napokban egyre több „benzinturista” kerekedett fel személyautóhoz kapcsolt utánfutóval, hogy egyszerre több hordó üzemanyagot szerezzen be. 

A jelenség a szlovák adóhivatal figyelmét sem kerülte el. Arra figyelmeztették a szlovák állampolgárokat, hogy a külföldi tankolásnak is megvannak a szabályai. Akik ezeket nem tartják be, azok számíthatnak arra, hogy borsos büntetést szabnak ki rájuk. 

Az autóba a gyártó által beépített üzemanyagtartály feltöltésével kapcsolatban semmilyen megkötés nincs, azonban aki ezen felül is be szeretne hozni üzemanyagot, annak már ügyelnie kell a mennyiségre – nyilatkozta az Új Szónak Martina Rybanská, a pozsonyi központi adó- és vámhivatal szóvivője. 

Hozzátette: kannában legfeljebb tíz liter üzemanyagot lehet bevinni adómentesen Szlovákiába egy másik uniós tagállamból. Aki ennél nagyobb mennyiséget visz saját használatra, annak adóbevallást kellene tennie és kifizetni a jövedéki adót is. 

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a fináncok rendszeresen ellenőrzéseket tartanak. Aki nem tudja igazolni, honnan szerezte be a tankon kívüli üzemanyagot, az 100 és 100 ezer euró közötti büntetésre számíthat, aki pedig az adóbevallást mulasztja el, az 30 és 16 ezer euró közötti bírságot kaphat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában