Siker

2022.01.03. 19:57

Művésztanárként is szívesen bizonyítana a balassagyarmati operaénekesnő

Takács Lilla, az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa, a Debreceni Egyetem operaénekes mesterképzésének hallgatója számos sikert ért el az elmúlt időszakban. Az opera-énekesnővel a kezdetekről, a sikerekről és a jövőre vonatkozó terveiről is beszélgettünk.

Lászlók Judit

Takács Lilla felsőoktatási ösztöndíjat is nyert

Forrás: Beküldött

– Mióta foglalkozik énekléssel? 
– A balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában (RMAMI) 2006–2013-ig tanultam block­flöte szakon. Aztán az általános iskola utolsó évében magánének tanárnál tanultam a zeneiskolában és már akkor tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Emellett aktív tagja lettem az intézmény kórusának. Ezt követően 2013-tól egészen 2018-ig a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnáziumban folytattam a tanulmányaimat magánének szakon, ahol jeles OKJ-vizsgát tettem. Majd 2018-ban felvételt nyertem a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának klasszikus ének szakára, ahol dr. Iván Ildikó növendékeként fejlődhettem. Jelenleg az egyetem operaének mesterképzésen vagyok elsős hallgató. 

– Miért éppen operaénekes? 
– Amikor klasszikus zenét kezdtem tanulni, akkor rájöttem, hogy az opera műfaja az, amiben igazán ki tudok teljesedni. Ugyanis itt amellett, hogy kihívást jelent a hangképzés, amit nem egyszerű elsajátítani, az előadáshoz kiváló színészi teljesítmény is szükséges. 

– Milyen eredményeket ért el a versenyeken? 
– A legelső versenyem a RMAMI-ban volt, ahol második lettem. Ezután számos versenyen elindultam még, ahol jó eredményeket értem el. Ezek közül kiemelném az Országos Gregor József Énekversenyt, ahol 2017-ben döntős voltam, majd a 2018-as VII. Országos Énekversenyen különdíjat kaptam. Aztán tavaly a III. „Wiener Klassiker” Danubia Talents Nemzetközi Online Énekversenyen harmadik lettem, míg a Sopravista International Online Festival-Contest „Future Stars” olasz nemzetközi művészeti versenyen első helyezést értem el. Szintén tavaly második lettem a Silk Way named after S. Prokofiev elnevezésű orosz nemzetközi zenei versenyen. Majd a neves, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, Petrovics Emil emlékére rendezett VI. Kortárs Zenei Énekversenyen értem el első helyezést, ahol a mai napig aktív magyar zeneszerzők voltak a zsűritagok. Emellett a napokban első helyezést értem el a IV. Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen is. Mindezeken kívül erre a tanévre elnyertem a Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat, valamint az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját a Boszorkányok – mítosztól a dalig és az operáig című kutatási tervemmel. 

– Miről szól a tanulmány? 
– Ez alapvetően egy kutatási ösztöndíj, azonban művészeti tevékenységgel is lehetett jelentkezni. Ezért úgy döntöttem, hogy írok egy tanulmányt, amely elsősorban összehasonlítást, illetve jellemfejlődést tartalmaz a boszorkányok és egyéb misztikus nőalakok szerepkörében a különböző korszakokon át. Emellett egy koncertsorozatot is szerveztem Boszorkányok és egyéb misztikus nőalakok a dal- és operairodalomban címmel, amelynek első előadása a RMAMI-ban lesz március 18-án. 

– Milyen tapasztalatokat szerzett eddig az operaénekesi pályán? 
– A felvidéki Szent Korona Kórus egyik állandó szólistája és kisegítője vagyok, akikkel országszerte és számos külföldi helyszínen is felléptem már. Ezenkívül Selmeczi György zeneszerző szerzői lemezén a Cantiones de Sancto Ladislao Rege című kantátában szoprán szólista voltam. Aztán 2019-ben a debreceni Csokonai Színházban kóristaként működtem közre Mozart: Figaro házassága című operájában. A Filharmóniai koncertsorozat keretében bemutatandó, Huszka Jenő: Maria főhadnagy című nagyoperettben pedig címszerepet játszottam. 

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve? 
– Az operaénekes mesterképzés még másfél évig tart, ezt szeretném elvégezni. Azonban már járok meghallgatásokra és bízom benne, hogy sikerül bekerülnöm egy színházba. Továbbá szeretném elvégezni azt a kiegészítő tanári képzést is, amellyel művésztanár lehetek, ugyanis szívesen tanítanék a jövőben. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában