szalézi

2021.06.29. 17:28

Nógrád egyik legnépszerűbb táborának középpontjában az összetartozás áll

Már 28. alkalommal szervezték meg a kéthetes Szalézi Nyári Oratóriumot. Nógrád megye egyik legnépszerűbb és legnagyobb gyermektáborában idén közel kétszázan vesznek részt. A programok lebonyolításában egykori táborozók is segédkeznek.

Lászlók Judit

Délutánonként sport- és ügyességi játékokat rendeznek, napközben pedig többször tartanak közös imádkozást

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Tavaly sajnos a pandémia miatt nem tudták megszervezni a Szalézi Nyári Oratóriumot. Azonban idén mindenki legnagyobb örömére, már 28. alkalommal rendezik meg a gyermektábort, a tanév végét követő két hétben, a Kossuth utcai intézményben.

– A Szalézi Nyári Oratóriumot a szakhatóságok engedélyével és a járványügyi előírások betartásával tartjuk meg. Rendkívüli volt az érdeklődés, így az első héten 130 gyermek vesz részt a táborban. A második turnusban valószínűleg szintén ugyanennyi lesz a létszám – mondta Dóbiás Zalán, a szalézi templom plébánosa. Kifejtette továbbá, hogy európai uniós pályázat keretében eszközöket is beszereztek. Az idei év mottója: „légy a napom fénypontja” – ezáltal szeretnék követni Bosco Szent János, a szalézi szerzetesrend alapítójának lelkiségét.

A tábor megvalósításában nagy szerepe van az animátoroknak, akik között több egykori táborozó is akad. Ilyen például Rusznák Balázs, aki idén a programokért felel. – A programokat az oratórium négy alappillérére támaszkodva alakítottuk ki, ezek az összetartozás, a hit, a család és az elfogadás. Emellett ügyeltünk arra, hogy mindenki megtalálhassa majd az érdeklődésének megfelelőt. A napot általában regisztrációval kezdjük, és fogadójátékokkal kedveskedünk a gyerekeknek. A nyitást követően egy színdarabot adunk elő, amelyet igyekszünk mindig valamilyen téma köré építeni. Később pedig kisebb csoportokra osztva megbeszéljük a tanulságokat. Délutánonként sport- és ügyességi játékokat, valamint kézműves-foglalkozásokat rendezünk. Napközben többször tartunk közös imádkozást. Ebben az évben pedig csak gyalog megközelíthető helyszínt választottunk a kirándulásaink célpontjának. Az első héten Balassagyarmatra szerveztünk egy városnéző túrát, a második héten pedig a Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkot fogjuk meglátogatni – mondta Rusznák Balázs.

Délutánonként sport- és ügyességi játékokat rendeznek, napközben pedig többször tartanak közös imádkozást | Fotó: L.B. / NMH

Kepes Anita animátor mindössze négyéves volt, amikor részt vett a legelső táborban. Mint mondta, azóta egyetlen alkalmat sem hagyott ki.

– Az elsőn még alig volt húsz gyermek, mára azonban Nógrád megye egyik legnagyobb táborává váltunk. Elsősorban az a célunk, hogy a gyerekek hasznosan töltsék el itt az idejüket. Korábban előfordult, hogy a telefonjukon lógtak, idén azonban nincs ilyen. Valószínűleg ez a pandémiának köszönhetően változott meg, hiszen az elmúlt évben rengeteg időt töltöttek otthon, távol a közösségektől – mondta Kepes Anita.

De nem csak egykori táborozók segédkeznek a feladatok lebonyolításban. Demény Anna animátornak az érettségihez volt szüksége az ötvenórás közösségi szolgálatra, amelyet a táborban segítőként szeretett volna megszerezni. Azonban végül egy órát sem számoltatott el, ugyanis olyannyira a szíve csücskévé vált ez a hely, hogy minden évben visszatér önkéntesként.

Az animátorok szeretnék átadni a résztvevőknek, amit nekik nyújtott a Szalézi Nyári Oratórium, és bíznak benne, hogy egyre többen térnek majd ide vissza felnőttként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában