2021.06.18. 19:56
Íme a titok: a varsányi pék elárulta, mitől jó egy igazán finom kenyér
Olyan pályát választott, amit szeret, ami keresett a munka piacán. Felker Balázs pályaválasztásában két dolog játszott szerepet.
Felker Balázst már gyermekkorában a konyhába vonzotta édesanyja süteményeinek finom illata
Forrás: NMH
Fotó: Sz. F.
Egyfelől az érdeklődési köre, másrészt fontosnak tartotta, hogy az általa választott szakma keresett legyen a munkaerőpiacon. Már gyermekkorában ott sürgött-forgott sütéskor az édesanyja mellett. Így döntött a pékmesterség mellett, amiből 2008-ban kapta meg a szakmunkáslevelet. Négy év múlva már meg is nyitotta a településen a Felker Pékséget. A családi vállalkozásban, pályázati pénzből felépült üzem vezetője Balázs édesanyja lett. A szakmai, sütéssel, munkák szervezésével kapcsolatos feladatok irányítását pedig Balázs maga végzi. Az adminisztrációs munkát a számítástechnikában jártas bátyja, Roland végzi.
A kisüzem termékei rövid idő alatt népszerűek lettek a környéken. Kenyereiket, péksüteményeiket 20–25 kilométeres körzetben szállítják az üzletekbe. A helybéliek közül is sokan felkeresik őket, de más településekről is érkeznek állandó vevők. Ahogy azt Roland mondta, a legjobb cégér a jó minőségű áru, a megbízhatóság.
A Felker család említett tagjain kívül még hét személynek biztosít munkalehetőséget a kisüzem. Termékeik skálája igen széles, többfajta kenyér, különböző péksütemények, leveles sütemények találhatók az üzlet polcain.
– A jó termék titka elsősorban a szakmai hozzáértés és a szeretet – vélekedik Felker Balázs, s hozzáteszi: a náluk alkalmazott pékek is ebben a szellemben dolgoznak. Persze nagyon fontos a jó minőségű alapanyag is. Ezért a lisztet a szécsényi malomból, az egyéb szükséges alapanyagokat pedig egy állandó, megbízható szállítótól szerzik be.
Balázs hangsúlyozta, hogy csak a megfelelő technológiai eljárással lesz igazán finom a kenyér, ezért ők hagyományos módon, érlelt kovásszal készítik. Két modern kemencében végzik a sütést. Egy forgókocsisban, ahová kocsin tolják be a sütésre váró termékeket, illetve egy négyemeletes kemencében.
Kapcsolatban állnak a szécsényi mezőgazdasági szakközépiskolával, ahonnan a pékmesterséget tanuló fiatalok közül hat fő végzi náluk a kötelező gyakorlatot.
– Pékségben dolgozni nem könnyű, nehéz fizikai munka, reggel hat órakor már kezdünk, s keményen dolgozunk egész nap. De jó érzéssel tölt el, hogy az emberek elégedettek a termékeinkkel, s az a gondolat, hogy mi biztosítjuk az asztalukra a mindennapi kenyeret. Számomra, és a mellettem dolgozó társaimnak is ez a munkánk legfontosabb üzenete. Nem bántam meg, hogy ezt a pályát választottam, mert szerintem minden mesterségnek megvan a maga szépsége, a péknek pedig különösen – vélekedett Felker Balázs.