elismerés

2021.04.24. 12:46

Artisjus-díjat kapott a salgótarjáni születésű irodalomtörténész, Bódi Katalin

Az Éva születése című kötetért Artisjus-díjat kapott a salgótarjáni születésű Bódi Katalin, irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, a Debreceni Egyetem BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének habilitált docense.

Nool

Forrás: Beküldött

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. A díj az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, melynek presztízsértéke abban rejlik, hogy maguk a pályatársak szavazzák meg a nagydíjast és a négy alkategória díjazottjait. Alapítása óta összesen 74 kitűnő költő és író kapott Artisjus-díjat.

A közlemény szerint, az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat Nibelung-ének című irodalmi mű fordításáért, valamint teljes írói életművéért Márton László kapta. A fődíjas mellett Wirth Imre, Kiss Tibor Noé, Szolláth Dávid és Bódi Katalin vehettek át elismerést egy-egy kötetükért, négy kategóriában.Wirth Imre Lementem egy üveg borért Hajnóczynak című verseskötetéért részesült a szerzői egyesület elismerésében. Kiss Tibor Noé a Beláthatatlan táj című regényéért kapta az elismerést. Szolláth Dávidot Mészöly Miklós című monográfiájáért díjazták.

Bódi Katalin az Éva születése című kötetért kapta a díjat. Az irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, a Debreceni Egyetem BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének habilitált docense. Tudományos érdeklődése a klasszikus magyar irodalom mellett a képzőművészeti nőábrázolások és az aktok története. 2019-ben jelent meg az Éva születése című, válogatott esszéket, kritikákat és tanulmányokat tartalmazó kötete. „Hatalmas tudással segít nekünk abban, hogy közelebb kerüljünk a felvilágosodás korának emberképéhez, egyúttal árnyaltabban lássuk, hogyan alakult a testről való beszéd, miként írható le az akt kultúrtörténete, illetve milyen módon lehet a képek elemzését hasznosítani az irodalmi szövegek olvasásában” – írja róla Szilágyi Zsófia méltatásában.

Életpályája

Bódi Katalin Pásztón, a Mikszáth Kálmán Gimnázium francia tagozatán érettségizett. A Debreceni Egyetem [DE] magyar-francia nyelv és irodalom szakán diplomázott 2000-ben. 2005-ben a Debreceni Egyetemen PhD-fokozatot szerzett. Disszertációjának címe: Egy műfaj apológiája. A XVIII. századi magyar levélregény és kontextusai.[1] A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében (MIKI) előbb tudományos segédmunkatárs (2003–2005), majd tanársegéd (2005–2011), 2011-től egyetemi adjunktus volt, 2018-ban habilitált docens lett. Kutatási területei: a regény alakulástörténete, a 17-18. századi regény, levélregény, műfajtörténet, valamint nemi szerepek, nőábrázolás a magyar és a francia irodalomban. Szerkesztője volt 2007-től a nyíregyházai A Vörös Postakocsi irodalmi, művészeti folyóiratnak, 2010-től szerkesztője, szerkesztőbizottsági tagja a DE MIKI Studia Litteraria című folyóiratának. Irodalomtörténészi, kutatói tevékenysége mellett irodalomkritikával is foglalkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában