tünetek

2021.03.25. 07:26

Hogyan lehet könnyebb az allergia? – a Nógrád megyei tisztifőorvos válaszol

Heteken belül megkezdődik a pollenszezon, amely igencsak megnehezítheti az allergiások mindennapjait. Néhány tanács betartásával azonban könnyen csökkenthetők a tünetek.

Nagy Orsolya

Kora tavasszal a mogyoróbarkákból felszálló virágpor különösen sok embernek okoz kellemetlenséget

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Most még kevés a pollen a levegőben, de rövidesen elkezdődhet az allergiaszezon, egyes fűfélék virágzásával. Feketéné dr. Zeke Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője portálunknak elmondta, hogy jelenleg az éger, a nyár, a tiszafa, esetlegesen a mogyoró és fűzfélék pollenjei most még alacsony koncentrációban mutathatók ki.

Felhívta az arra érzékenyek figyelmét, hogy érdemes követniük a pollennaptárt és a virágzás előtt két héttel már elkezdeni a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor. A gyógyszerszedés megkezdése előtt pedig mindenképp egyeztessenek a kezelőorvosukkal, hogy ne szenvedjenek a tünetektől.

– Alapjában véve befolyásolja a jelentkező panaszokat, hogy mennyire erős az adott légköri allergén, valamint, hogy milyen koncentrációban van jelen a levegőben, továbbá mennyire érzékeny arra az adott személy. A jellemző tünetek nem különböznek az egyéb allergének által kiváltotta tünetegyüttestől. Leginkább egy megfázáshoz hasonlítanak, orrfolyás, orrdugulás, változó gyakoriságú tüsszögés és köhögés. Ezek mellett jellemzően jelentkezik orr-, szem- vagy bőrviszketés – közölte Feketéné dr. Zeke Ildikó, aki azt is elárulta, hogy a panaszok csökkentése érdekében bizony lehet tenni.

Mint mondta, hazaérkezéskor érdemes arcot és kezet mosni, mert a pollenek rátapadnak a bőrre, a szemöldökre és a szempillára. Aki allergiától szenved, minden este mosson hajat, gyakrabban váltson ágyneműt és kerülje a ruha szabadban történő szárítását, hiszen a rájuk kerülő pollenszemek éjszaka is okozhatnak allergiás tüneteket. Este vagy éjszaka szellőztessenek, ilyenkor ugyanis kisebb a pollenkoncentráció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában