felújítás

2021.01.04. 07:27

Az épület műemlék jellege megnehezíti a borsosberényi óvoda felújítását

A Borsosberényi Gesztenyéskert Óvoda a Tihanyi–Mocsáry-­kúriában működik már évtizedek óta. A 200 éves épület műemlékvédelem alatt áll, így az intézmény és az önkormányzat lehetőségei meglehetősen szűkösek, ami a felújítási lehe­tőségeket illeti. A munkák elvégzése azonban egyre fontosabb lenne, ugyanis a problémák kihatnak a mindennapi feladatokra is.

Lászlók Judit

Az épületet az államosítás után átépítették és egy jellegtelen lapos tetős résszel bővítették

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A Tihanyi–Mocsáry-kúriát 1826-ban Tihanyi Tamás földbirtokos építtette klasszicista stílusban. Az eredetileg L alakú ingatlan rövidebb szárnyát egy tűzeset után elbontották. A kúria később a Mocsáry család tulajdonába került. Az államosítás után átépítették és egy jellegtelen alacsony objektummal bővült. Az 1950-es évektől működik benne óvoda.

– Közel negyven éve dolgozom a Borsosberényi Gesztenyéskert Óvodában. Sok évet töltöttem itt vezetőként, jelenleg 2010-től látom el ezt a feladatot. Az ovi két vegyes csoportjába jelenleg 35 gyermek jár – mondta Kmetty Ilona intézmény­vezető. A közel kétszáz éves létesítményre már ráférne a felújítás, azonban műemlékvédelem alatt áll. Így ezen a téren az intézménynek és a fenntartónak is szűkösek a lehetőségei.

Az épületet az államosítás után átépítették és egy jellegtelen lapos tetős résszel bővítették
Fotó: L. B. / NMH

– Ez nagyon megnehezíti a pályázatainkat is. A legtöbb kiíráson nem is indulhatunk. Az állagmegóvásra a Műemlékvédelemtől semmilyen támogatást nem kapunk – mondta Kmetty Ilona. – Az épület felújítása azonban egyre fontosabb lenne. A legfőbb probléma a vizesedés, ami miatt mállik a vakolat, belül rohad a lambéria és repedeznek a falak. A vízvezeték egész rendszerét korszerűsíteni kellene, a csapvíz nem iható. A huszonöt éves fűtésrendszer szintén cserére szorul. A mosdók harminc évvel ezelőtt lettek utoljára felújítva. Emellett szüksége lenne kisebb átalakításokra is.

Az óvónők öltözője, mellékhelyiségei és a mosókonyha egy másik épületben található, ahol nincs fűtés. Így a volt zöldség-előkészítő most öltöző és mosókonyha is egyben. A nevelői szoba és a vezetői iroda – ahol a padlásfeljáró is található – csak egy külső folyosón át közelíthető meg. Itt nincs toalett, így szükség esetén vissza kell menni a folyosón és a csoportszobán keresztül a gyermekek mosdójába, mert csak ott van felnőtt-mellékhelyiség. Ez főleg alvásidőben jelent problémát, mert zavaró lehet a kicsik számára. A másik gond az egymásból nyíló csoportszobák. A gyerkőcök naponta többször mennek mosdóba, ilyenkor pedig mindig keresztülmennek a másik csoport helyiségén, zavarva ezzel az ott folyó foglalkozásokat.

Az öltözőből a csoportszoba szintén a pici mosdón keresztül közelíthető meg. Tornaszobánk sajnos nincs, így a csoportszobát használjuk erre a célra is. Új szoba kialakítására a műemlék jelleg miatt aligha lesz lehetőségünk. Nagyon kevés a tárolóhely is, ezért a tavasszal kapott tornaeszközöket is máshol tartjuk. Mindezek mellett a kúriában van két találókonyha is. Ezekből az egyik az ovisoké, a másik az iskolai és a szociális étkeztetést látja el.

A fennálló problémák kezelése nagy odafigyelést és szervezést igényel, hogy a napi munka zökkenőmentes maradjon.

– Többször pályáztunk már az épület rendbetételére. A Várépítő kiíráson 2014-ben nyertünk el támogatást a tetőfelújításra, így ez már megoldódott. Ugyanakkor a Magyar Falu Programba benyújtott tenderek nem hoztak eredményt – mondta Kmetty Ilona, aki szerint a megoldást egy sikeres pályázat és az átalakítások engedélyezése jelentheti.

A felsorolt problémák megoldása mind fontos lenne, ugyanakkor a borsosberényiek csak a mai kornak megfelelő óvodát szeretnének. Olyat, ahol nem okoz problémát a szülőkkel közös rendezvény megtartása, illetve nem kell kimenni az épületből, ha a mosdóba vagy az irodába akarnak eljutni.

– Szeretjük az óvodánkat, vigyázunk rá, amennyire tőlünk telik, de szeretnénk, ha egy kicsit jobban hasonlítana egy ma elvárható nevelési intézményhez. Bár a fenntartó a lehetőségeihez képest minden támogatást megad, ez azonban a jövőben már nem lesz elegendő – zárta az intézményvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában