2020.09.22. 19:55
Ezeket biztos, hogy nem tudta: így debütált ’64-ben a salgótarjáni Karancs Szálló
Az 1964-ben megnyílt, külföldiek, politikusok és a helyi lakosok körében egyaránt kedvelt szálló, amelynek éttermében akár békacombot is lehetett rendelni ma már csak „szellemhotelként” ismert. Pedig a hétemeletes Karancs Szálló – működésének közel negyven éve alatt – Magyarország egyik legimpozánsabb szállodájának tartották, amely csak a megnyitását követő egy évben több mint 12 ezer embert fogadott. Ezt az egy esztendőt idézzük most fel a Nógrád korábbi lapjainak segítségével.
Forrás: Fortepan / Bauer Sándor
Elkészült a salgótarjáni új szálloda
A salgótarjáni Karancs Szállót 1964. április 5-én, vasárnap adták át, melynek megnyitójára majdnem kétszáz vendéget vártak. A nagyérdeműt végigkalauzolták a hotel két emeletének lakószobáin, a bankett-termen, hallon, báron, konyhán.
A nagyközönség számára aznap este hétkor nyílt meg a Karancs Szálló, melynek első napi forgalma meghaladta a tízezer forintot, ami mai értéken számolva több mint kétmillió forint.
Az építésre több mint 30 millió forintot költöttek, és 7500 négyzetméter területet foglal el. A 168 ágyas szállodai rész mellett a közönség rendelkezésére állt a 200 személyes étterem, a 150 személyt befogadó espresso és bár, a korszerűen berendezett konyhán pedig 800 személy étkezését tudták ellátni. Az új szállodában 132 alkalmazott dolgozott, közöttük 88 nő.
Így festett belülről a salgótarjáni Karancs Szálló
Hétfőn már az első vendégek is megérkeztek az új szállodába. Az ízlésesen terített asztalok, az udvarias kiszolgálás, nagyszerű népi- és tánczene gondoskodott a jó hangulatról.
Önnek is vannak fotói, emlékei? Esetleg megszállt a hotelben, netán az épületben dolgozott? Küldje el nekünk történetét a [email protected] címre!
Első osztályú nívó, másodosztályú árak, ez volt a jelszavuk
A hotel két hónapos jubileumán már számos sikert könyvelhetett el. Ez idő alatt Andrijan Grigorjevics Nyikolajev, szovjet űrhajós és az Arbeiter Zeitung című osztrák lap tudósítója is megszállt a Karancsban. Az újságíró lapjában úgy fogalmazott, hogy ez az a szálló bárjával és éttermével, amely intelligens személyzetével Európa bármelyik nagyvárosában megfelelne.
A nyitást követő első hónapban megnyitott a teraszt, ahol este hattól kilencig cigányzene mellett szórakozhattak a vendégek, hetente háromszor pedig ötórai táncra invitálták a fiatalságot. A teraszról ide kattintva talál fotót.
A szállodai szobák csaknem mindig telítve voltak. Franciák, olaszok, németek, dánok, amerikaiak, brazilok és főleg csehszlovákok voltak külföldi vendégeik. Belföldről szintén érkeztek turisták, de elsősorban a helyi üzemek, intézmények hivatalos vendégei találtak szállásra. A Karancs étterme kimagaslóan jó volt, amit nem csak a szállóvendégek vehettek igénybe. Gyakran szerepelt a rendelések között békacomb is, amit a főszakács kérésére az egri piacról szereztek be.
Csak nyakkendőben és minimum 25 forintos fogyasztással lehetett belépni
A Karancs Szálló bárjába nem akármilyen feltételekkel lehetett belépni. A férfiaknak kötelező viselet volt a nyakkendő, és bevezették az este 10 órától záróráig történő minimum 25 forint kötelező fogyasztásra szóló blokkot is, amely körül sok vita volt. A vezetőség szerint erre azért volt szükség, hogy működőképes maradjon a bár.
A Miskolcról érkezett neon
Miskolcon készítették az épületre kihelyezett neon feliratokat, amik több hónapnyi késést követően, végül július 23-án kerültek méltó helyükre. A Nógrád korabeli írása szerint, az eszpresszó bejárata fölött tíz létrafok magasságban másfél arasznyi széles pallón állva egy fiatal munkás feladata volt a neon felhelyezése. A férfi életének, egészségének biztonságát nem védte korlát, de még csak biztosító öv sem simult derekára. A fiatalember meg-megingott saját csapásainak erejétől.
Augusztusban már az ötezredik vendéget fogadták
Salgótarjánban nemcsak a város, hanem az idegenforgalom szempontjából is igen jelentős volt az április elején megnyitott Karancs Szálló. A város ékessége tette lehetővé, hogy a hazai vendégek mellett számos külföldi állam képviselői is megismerkedhessenek Salgótarján és környéke nevezetességeivel. A szálloda megnyitása után, szinte naponta érkeztek külföldi vendégek a városba és elismerően nyilatkoztak a minden követelménynek megfelelő korszerű létesítménytől.
1964. augusztus 14-én fogadták a Karancs Szálló ötezredik vendégét, aki egy kecskeméti sportcsapat tagja volt. Az ötezer vendég közül csaknem ötszáz külföldről érkezett.
Miss Karancs
1964. augusztus 18-án este nagysikerű llona-bált rendeztek a szállóban, ahol a közönség megválasztotta az Ilona bál szépét. Az első helyezett Bakó Erzsébet, a második Kriszt ova Jordánka, a harmadik pedig Hrubecz Éva volt.
Divat és fehérnemű-bemutatókat is tartottak
Többször tartottak az Állami Áruház ruhakölteményeiből divat- és fehérneműbemutatót a szálló presszó és bár részén, ahová szigorúan csak nők léphettek be. Október 28-án arról írt a Nógrád, hogy három fővárosi és négy helyi manöken mutatta be a szebbnél szebb műszálas és habselyem kollekciókat: hálóingeket, pizsamákat és egyéb fehérneműket, valamint műszálas pulóvereket és blúzokat.
A minőséget a Margit-szigeti nagyszállóból idehelyezett konyhafőnök garantálta
Három hatalmas gázsütővel, olaj- és villanytűzhellyel és egy egészen újszerű mosogatógéppel volt felszerelve a szálló fehér csempével kirakott konyhája. Az ételek minőségét Elek István, a szálló főszakácsa garantálta, aki a budapesti margitszigeti nagyszállóból érkezett Salgótarjánba, és még az Indonéz nagykövetnek is főzött.
A főszakács célja az volt, hogy nemzetközi konyhát hozzon a városba, és bemutassa a ’60-as évek ételeit. Elek István a Nógrádnak úgy nyilatkozott, hogy a salgótarjániak nemcsak pörköltet és rántott szeletet ettek. Szerették az újat, a változatosat, szerettek jól étkezni. A raznica, és a csevapcsicsa kedvencként szerepelt a Karancs étlapján.
A főszakács még az etióp vendégek számára is külön ételsorral készült, tekintettel a vallásukra. A fakanálforgató a Nógrádnak azt is elárulta, hogy szilveszterre három menüt is összeállítottak, amelyhez 150 kilogramm malacot, 25 fácánt is felhasználtak. A teljes interjú ide kattintva olvasható.
Egy év sikere számokban
A Karancs Szálló megnyitását követő egy év alatt 11433 belföldi vendég 18120 napot töltött a szállóban. 927 külföldi vendég mintegy 2327 napot tartózkodott a Karancsban. Csaknem egymillió forint értékben 55 ezer menüt, 130 ezer dupla feketét szolgáltak fel egy év alatt. A vendéglátás hangulatát kellemessé tette az elfogyasztott 150 hektoliter bor, 220 hektoliter sör és 16 hektoliter égetett szeszes ital.