2020.04.26. 07:20
A veszélyhelyzetben is mindennap kerül kenyér a nógrádi asztalra
Se kenyérből, se újdonsült ötletekből nincs hiány megyénk pékségeiben. Mindenkinek jut a mindennapi betevőből.
A salgótarjáni Kézműves pékség és cukrászda
Forrás: NMH
Fotó: H.M.
Betartják az előírt szabályokat a pékségek. Pásztón például nagy gondot fordítanak a kialakult helyzetben arra, hogy egymásra és a vásárlókra is vigyázzanak.
– Igyekszünk elkülönülni a másiktól, amennyire lehet. Ezen felül az üzletben dolgozók kesztyűt viselnek. A termékeket külön zacskókkal adjuk a vendégeknek, valamint sokkal többször takarítunk, mint „békeidőben”, és kezet is gyakrabban mosunk – mondta Géczi Tibor, az egyik pásztói pékség ügyvezetője.
Hozzátette: amikor a kijárási korlátozásra vonatkozó rendelkezések megszülettek, akkor volt egy kisebb felvásárlási láz. Ez másfél-két hétig tartott, most már kezd visszaállni a régi rend. Azt tapasztalja, hogy a kenyér most jobban fogy, mint a zsemle vagy a kifli.
Arra is kitért, hogy az üzletben nem tartózkodhat egyszerre háromnál több vásárló, és ezt az emberek be is tartják. A kialakult helyzet egyébként számukra nem jelentett túl nagy változást a munkaszervezésben, hiszen nem dolgoznak sokan egyszerre. Emellett az üzlet is megy tovább, elvégre kenyérre mindig szükség van. A pásztói pékség rendszeresen segíti a helyi intézményeket, így például a kórházat, az idősek otthonát, az óvodát és az iskolát is.
Koronavírus Nógrád megyében
- Nem emelkedik a szennyvíz koronavírus koncentrációja Salgótarjánban
- Emelkedett szinten stagnál a tarjáni szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga
- Salgótarjánban továbbra is emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja
- Salgótarjánban emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja
A salgótarjáni kézműves cukrászdában és pékségben számos változás történt az elmúlt időszakban.
– Volt egy kisebb roham az elmúlt hetekben, akkor előfordult, hogy egyszerre tíz darab kenyeret is vásárolt valaki. Ez mostanra visszaesett, már kevesebb pékárut visznek az emberek – közölte Szó Katalin.
Az üzlettulajdonos kiemelte: számára fontos, hogy a dolgozókat megtartsák, egy percre sem jutott eszükbe az, hogy bezárjanak. Ehhez azonban újdonságokat kellett kitalálni. A közelmúltban például két új pékszakboltot is megnyitottak, egyet Mátraterenyén és egyet Somoskőújfaluban.
– Üzleteinkben ketten dolgoznak, és az ablakon keresztül van mód vásárlásra. Ez lehetőséget ad a nagyobb higiéniára és a kellő távolság megtartására egymás között. A kézműves kenyerek mellett újra gyártunk fehéret is szeletelve, ennek az ára is kedvezőbb. Ezen túlmenően most már fagyasztva is kaphatók a híres péksüteményeink. A termékeinkből pedig házhoz is szállítunk – árulta el Szó Katalin.
Mint mondta, mostanság az emberek kevésbé vásárolnak süteményeket, inkább a pékáruk vannak előterében. A jövőt tekintve már dolgoznak azon, hogy amennyiben visszaáll minden a régi kerékvágásba, milyen új projekteket indítanak majd el.
Vannak azonban, akik a kialakult helyzetben kerülik az üzleteket, még a pékségeket is, és inkább otthon sütnek kenyeret.
– A közelmúltban vásároltam egy kenyérsütőgépet, amit nagyon szeretek, és a használata is egyszerű. Ráadásul így mindennap friss pékáru kerül az asztalra – mesélte a pásztói Baloghné Bognár Csilla.
Koronavírus Nógrád megyében
- Nem emelkedik a szennyvíz koronavírus koncentrációja Salgótarjánban
- Emelkedett szinten stagnál a tarjáni szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga
- Salgótarjánban továbbra is emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja
- Salgótarjánban emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja
- Salgótarjánban már csak mérsékelt mennyiségben mutatták ki a koncentrációt