elkötelezettség

2018.10.24. 16:55

Drégelypalánki élményeken át Szondival

Három évvel ezelőtt, 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ a látogatók előtt. A barátságos látogatóközpont interaktív elemekkel gazdagított kiállítása, programjai látványos formában mutatják be Szondi várkapitány hős korát.

Sziládi Krisztina

Fotó: Torjay Attila, NMH

A központ vezetője, Pásztor Ildikó számolt be lapunknak az elmúlt három év tapasztalatairól.

– Nagyon pozitív mérleget tudok vonni az elmúlt évekről. Egyenletesen emelkedő látogatói létszámot tudunk produkálni. Látogatóink nagy része budapesti és Pest megyei általános, és középiskolás csoportok teszik ki. Az egynapos, tartalmas osztálykirándulások kiváló célpontja vagyunk, de természetesen felnőttcsoportokat is fogadunk. Délelőtt túráztatunk a Drégely várhoz, amely a nemzeti örökség része, történelmi emlékhely – fűzi hozzá Pásztor Ildikó.

Ismeretterjesztés

Az érintőképernyős információs pultnál a legújabb, 21. századi igények szerint juthatnak információkhoz az érdeklődők, ahol virtuális formában elevenedik meg a múlt. Játékos módon sajátíthatnak el történelmi ismereteket, vagy éppen a Szondi-teszten mérhetik le azt a tudást, amit az itt tartózkodásuk alatt szereztek.

Ezután látogatóink megebédelnek a helyi étteremben, a délutánt pedig itt töltik a szabadidőközpontban. Megnézik a kisfilmjeinket a vetítőteremben: a Szent sírhelyet, egy történelmi, animációs ismeretterjesztő filmet, amely az 1200-as évektől kezdve napjainkig mondja el a vár történetét, és a Szondi legendáját, ami egy élő szereplős Filmszemle-díjas kisfilm, a Drégelyvár négynapos ostromának a történéseit meséli el. Ezt követően megtekintik a kiállításokat és vannak kiegészítő programjaink.

– Az idelátogatók fizikailag is feltöltődnek, a vártúra hatalmas élményt jelent számukra – folytatja az igazgatónő.

Tárlatvezető kollégánk a helyi Szondi Vitézei hagyományőrző csoportnak a vezetője, ő a hagyományőrzést a falakon kívül és belül is ápolja. Vitézi próba, apródavatás, várostrom, ágyúbemutató, kézműves-foglalkozások színesítik a látogatást. A filmek, a kiállítások és élményfoglalkozások olyan többlettudást adnak a gyerekeknek, amit kiválóan hasznosíthatnak a tanulmányaik során is. Az év 365 napján nyitva tartunk. Ez Nógrád megyében egyedülálló, de talán országosan sincs sok hozzánk hasonló intézmény.

Megelevenedő múlt

A tájszobában a közel 100 éves, a településre jellemző falusi szoba belsejét illusztráló termet népi stílusú bútorokkal rendezték be, itt helyi néprajzi szokásokat felelevenítő foglalkozásokat szoktak tartani. Törekednek az élményszerű ismeretterjesztésre, a látogatóknak lehetőségük van régi paraszti gúnyákba bújni, hagyományos használati tárgyakkal közelről is megismerkedni.

A régészeti leletek tárában a helyi ásatásokból származó leleteket tekinthetik meg. A kiállítás különlegessége egy rekonstruált XVII. századi „in situ” női sír. A sírból előkerült díszes párta az egyik legszebb Kárpát-medencei kora újkori női fejviselet.

A látogatóközpont tavaly több, mint 5000 főt fogadott, és már idén is látszik, hogy ez a szám biztosan meglesz év végéig. Sikerük titka az elkötelezettség és a hitelesség. A többfunkciós központ egyre inkább helyet ad más jellegű rendezvényeknek is: pedagógusok, óvónők szerveznek itt különböző műhelymunkákat, de volt már osztálytalálkozó, munkahelyi tréning és családi összejövetel is.

A különböző évszakok eseményeihez, jeles ünnepekhez is szerveznek közösségteremtő programokat, ahol a látogatókon kívül a helyi lakosokat is várják. Fontosnak tartják, hogy a vendégeken kívül a helybeliek is magukénak érezzék a helyet. Vasárnap egy „Tök jó napra” készülnek, tökfaragással, a szabadtéri kemencében tök-, és kenyérsütéssel és tökös sütemények készítésével.

Kiemelt fotónkon: Látványos bemutatóterem fogadja a Drégelypalánkra kirándulókat – Fotó: Torjay Attila, NMH

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában