2018.09.22. 16:11
Könyvespolcok közé költözött az egészség, többféle szűrés is várta az érdeklődőket
Több program is az egészség megőrzését, javítását célozta meg a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban.
????????????????????????????????????
A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Szervezetének és partnerszervezeteinek közös rendezvényén több szűrés is várta az érdeklődőket, illetve lehetőség volt egészséges ételek kóstolására is.
A hivatalos megnyitón Fekete Zsolt polgármester a megyeszékhely zöld, egészséges környezetét dicsérte, de kitért a hamarosan megépülő onkológiai központra, illetve az e-közlekedés támogatására is. Molnár Éva, a házigazda intézmény igazgatója a rákellenes ligával rendezett korábbi közös programokat elevenítette fel.
Dr. Gundy Sarolta genetikus, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezetője – a környezet és a gének harca témájában tartott – előadásában hangsúlyozta, hogy a liga egyik legaktívabb szervezete a salgótarjáni, amellyel remek viszonyt ápolnak.
A rákkal kapcsolatban megemlítette, hogy igenis létezik megelőzés és gyógyulás. A különböző demográfiai statisztikai adatok ismertetése után elmondta, hogy a genetikának nagy szerepe van a rák kialakulásában. Itt nem csupán az őseinkre kell gondolni, hanem arra is, hogy a sejtjeink mit adnak tovább saját utódsejtjeiknek. Ha rossz információk továbbítódnak, akkor alakul ki a betegség. Ez nem egyik napról a másikra történik, hanem 15-20 év alatt alakul ki, ezért lényeges, hogy mire figyelünk oda az életünk során.
Dr. Gundy Sarolta előadásában három területet vizsgált meg, ahol a rizikófaktorok gyakran előfordulhatnak. A dohányzásról elmondta, hogy a cigaretták 4800 vegyületéből 90 bizonyítottan rákkeltő. Ez hozzájárul ahhoz, hogy naponta 300 ember halála függ össze a dohányzással. A táplálkozás kapcsán megemlítette, hogy a feldolgozott húsok (a sózás és az ízfokozók miatt), illetve a húsok – kivéve a baromfi és a hal – is valószínűleg rákkeltőek. Az előadó emellett foglalkozott még a különböző foglalkozások során előforduló rizikófaktorokkal is.