Drégelypalánk

2018.07.09. 18:08

Ámulva figyelték az oszmán rabszedést (galéria, videó)

1552. július 9-én halt hősi halált Szondi György, Drégely kapitánya, aki 146 katonájával védte várát Hádim Ali budai pasa 12 ezer fős serege ellenében. Emlékét máig életeik a helyiek, például a hagyományos várjátékok formájában.

Sziládi Krisztina

– A mai nemzedékeknek kötelessége tisztelegni az ősök előtt. Példájukból erőt kell merítenünk. Úgy tűnik, a történelem ismétli önmagát. Magyarország Szondi idején is felvette a harcot a rátörő ellenséggel, megértette, hogy Európa értékeit védeni kell. Nekünk ma az a feladatunk, hogy az ő példájukból erőt merítsünk – nyitotta meg ünnepi köszöntőjét Dombai Gábor, Drégelypalánk polgármestere.

„Felhőkbe hanyatlott a drégeli rom” – stílusosan akár az Arany-ballada első sorával is kezdhetnénk, hiszen az időjárás nem volt kegyes a szombaton megrendezett Szondi várjátékok szervezőivel. Az előző éjszaka lezúdult nagy mennyiségű eső lehetetlenné tette, hogy az ünnepséget a szokásos festői környezetben tartsák meg fenn a várromnál, illetve a Schaffer-kútnál. Ennek ellenére nagyon felemelő és színes programot kerekítettek a több száz összegyűlt látogatónak.

A település huszonötödik alkalommal adózott a végvári hősök emlékének a Várjátékok megrendezésével. Idén a falu központjában lévő Szondi-szarkofágnál tartották a koszorúzással egybekötött hagyományos ünnepi megemlékezést, zenés irodalmi műsorral fűszerezve.

A Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ egész napra ingyenes belépést biztosított. A nap folyamán itt többször is levetítették a Szent sírhely és a Szondi legendája című, nemrég készült kisfilmeket, amelyek nagyon szemléletes és élvezhető módon repítik el a nézőt a hős várkapitány korába.

A rendezvény fő attrakciója a vár fénykorát megelevenítő történelmi forgatag, amelynek most a művelődési ház udvara adott helyet. Az ilyenkor megszokott ágyúszó ugyan elmaradt, de a jelenlévők láthattak korhű jelmezekben hadijátékot, viselet- és fegyverbemutatót és volt történelmi játszóház is. Emellett gólyalábasok szórakoztatták a megjelenteket, korabeli muzsikaszó hangjai mellett pedig kézművesek kínálták portékájukat. Akik megéheztek, a térség hagyományos ételeivel: dedellével, laskával, munyurkával csillapíthatták éhségüket. A hagyományőrző Estergon ­Aslansari csoport interaktív játéka az oszmán rabszedést mutatta be.

A közönségnek nem esett nehezére átélni a régmúlt eseményeit, hisz a rabokat a soraikból szedték a portyázó török csapatok, de szerencsére a magyar vitézek mindenkit kimenekítettek a fogságból. A nap méltó befejezéseként este tábortűz és koncert zárta a programot.

Kiemelt fotónkon: Múltidéző a csatatérről: így eshetett egymásnak anno török és magyar

Videó: Szabó Péter, NOOL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában