Vanyarc

2018.04.03. 13:49

Felpezsdítheti a turizmust a lovasparadicsom

Nemzeti értékekre és hagyományokra építve egyedülálló idegenforgalmi vonzerővel gazdagítaná a falut a Lóska Ménes Sportegyesület: közel 500 millió forintos támogatással hoznak létre lovas központot. A hagyományos magyar fajta, a kisbéri félvér bemutatásával lendítenék fel a lovasturizmust megyénkben.

Nagy Orsolya

Lóska Máté, a Lóska Ménes Sportegyesület elnöke elmondta: a kisbéri ménes közel 30 éve költözött a településre, a beruházást megálmodó sportegyesület 2016 óta működik jelen formájában. Célja a magyar lovas hagyomány, valamint a kapcsolódó kulturális és természeti örökség turisztikai jellegű hasznosítása. Szeretnék bemutatni a kisbéri félvér – mint hagyományos magyar lófajta – értékeit, és elősegíteni a lovas sportok iránt érdeklődő emberek szervezett összefogását.

A szervezet a sportsikereiről is híres: kimagasló eredményekkel vesz részt elsősorban lovastusa, azaz military versenyeken. Ezt az olimpiai szakágat a lovassportok királyának is nevezik rendkívüli összetettsége és ebből adódóan a nehézsége miatt. 2016-ban az egyesületek országos ranglistáján a harmadik, míg 2017-ben az első helyet sikerült megszereznie. Ezzel elérte, hogy Nógrád mindkét alkalommal a harmadik legeredményesebb megyévé váljon a szakágban.

Robbanékony, de könnyen kezelhető

A kisbéri félvér elsősorban hátaslónak való, nemes, elegáns megjelenésű, szilárd szervezetű, többnyire élénk vérmérsékletű, de könnyen kezelhető, hagyományos magyar fajta. Ma is kiemelkedik a lófajták közül acélosságával, robbanékonyságával és keménységével. E tulajdonságai miatt nemcsak a hobby lótartók, hanem a teljesítménysportokat folytatók körében is igen kedvelt. Legjobb egyedei a military, a díjugratás, a díjlovaglás vagy a fogathajtás szakágban a nemzetközi mezőnyben is képesek versenyezni. Színe leggyakrabban sárga, de sok pej, szürke, fekete egyed is van köztük. Az immár 150 éves magyar fajta kialakulása Kisbér város nevéhez kötődik. Kisbéren 1853-ban alapítottak katonai ménest azzal a céllal, hogy a hadsereg számára megfelelő mennyiségű és minőségű, elsősorban hátas használatra alkalmas lovat adjon. Elsődleges tenyészkörzete Kisbér és környéke mellett Tolna, Vas, Zala és Szabolcs-Szatmár megye volt.

– A hagyományos magyar lófajta, a kisbéri félvér megőrzése mellett köteleztük el magunkat. Az állomány több mint száz, pótolhatatlan genetikai értékű lóból áll, amelyek Lóska János sok évtizedes tenyésztői munkásságát dicsérik. Nem pusztán a génmegőrzés a cél, minden általunk tenyésztett és felnevelt ló kiképzésre és kipróbálásra kerül a turizmus és a sport területén – mondta Lóska Máté.

A Lóska Ménes Sportegyesület elnöke hozzátette: pályázatot nyújtottak be egy lovas kulturális és turisztikai rendezvényközpont kialakítására. Közel ötszázmillió forint támogatást nyertek.

– Eddig sajnos nem voltak olyan épületeink, amelyek megfelelő színvonalon biztosíthatták volna a fajta méltó bemutatását. A beruházás célja e hiányosság kiküszöbölése annak érdekében, hogy széles célközönség számára kínálhassunk valódi élményt nyújtó kikapcsolódási lehetőséget – mondta Lóska Máté, aki bízik benne, hogy a pályázat által fellendül a lovasturizmus.

– Igyekszünk megfelelni a modern idők elvárásainak. Különlegesség lesz, hogy a látogatók egyedi lószimulátoron próbálhatják ki a lovaglás élményét, biztonságos körülmények között. Speciális játék- és bemutató-szoftverek biztosítják majd az interaktív lovas élmények átélését és kipróbálását – tette hozzá.

Az elnök kitért arra is, hogy számos változatos programmal várják majd az érdeklődőket. Lesznek például állandó és időszaki lovas bemutatók, kiállítások, filmvetítések, animációk, állatsimogatás, szakmai foglalkozások, továbbá táborok és osztálykirándulások is. Éves szinten legalább hat kiemelt tematikus rendezvényt szerveznek. Emellett a központ és a bemutatótér helyszínéül szolgálhat több, a megyében tartandó eseménynek is.

Az egyesület egy olyan központot szeretne létre hozni, amely a már meglévő értékekre épít, ugyanakkor új szolgáltatásai révén egy teljesen egyedülálló turisztikai kínálatot alakít ki. Ezzel pedig a térség kulturális, ökoturisztikai és testi-lelki turisztikai kínálatát bővíti.

– Az új munkahelyek létrehozásán túl célunk, hogy Kelet-Nógrádot a kisbéri félvér fajta legfőbb bázisává tegyük – hangsúlyozta Lóska Máté.

A térség számtalan fiatalja számára mutatják be a lovat, mint társállatot, valamint népszerűsítenék a vele való foglalkozást, mint piacképes életpályát.

Kiemelt fotónkon: A napokban megszületett a ménes legifjabb tagja – fotó: B.L.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában