Súlyos sérült

2024.07.03. 09:46

Horrorgázolás Salgótarjánban: vádat emeltek a vétkes sofőrök ellen

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze két járművezető ellen emelt vádat, akik Salgótarján belvárosában összeütköztek, a baleset következtében egy járókelő súlyosan megsérült.

Nool.hu

A Nógrád Vármegyei Főügyészség közölte: a 78 éves vádlott 2022. november 18-án a délutáni órákban Salgótarján városközpontjának egy útkereszteződésében a jelzőlámpa tilos jelzésénél várakozott, hogy balra kanyarodhasson. A szabad jelzést követően a szemből érkező, egyenesen továbbhaladó járművek elhaladását megvárta, ekkor érkezett a kereszteződésbe a 23 éves vádlott szintén a szemből érkező forgalmi sávban. A fiatal sofőr a megengedett legnagyobb sebességet túllépve, 71-75 km/h-val haladt, amikor a másik vádlott a gyorshajtó féktávolságán belül megkezdte a kanyarodást.

sofőr, gyalogos, gázolás
A baleset következtében egy járókelő súlyosan megsérült
Forrás: Nógrád Vármegyei Főügyészség

"A fiatal járművezető fékezett és félrekormányozta az autóját, de nekiütközött a másik gépkocsinak, majd a járműve felhaladt a járdára, és elütött egy, az átkelésre szabályosan várakozó 57 éves nőt. Az ütközés következtében a nő több súlyos sérülést szenvedett el, a lábát ért sérülések szövődményeként a szakemberek maradandó fogyatékosságot állapítottak meg nála." – írták.

Védat emeltek a sofőrök ellen

Hozzátették, hogy a két sofőr ellen maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség, mert a baleset nem következett volna be, ha az idős férfi a szemből elsőbbségi helyzetben egyenesen haladó személygépkocsi féktávolságán belül nem kezdi meg a balra kanyarodást, de ha a fiatalabb vádlott legfeljebb 50 km/h sebességgel haladt volna, a járműve az ütközés után az úttesten állt volna meg, nem haladt volna fel a járdára, így nem ütötte volna el az átkelésre várakozó gyalogost.

Mindkét járművezetővel szemben pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás az ügyészi indítvány, a 78 éves férfit – mivel alkalmatlan a biztonságos járművezetésre – végleges hatállyal kérik eltiltani. Bűnösségük megállapítása esetén a több mint félmillió forintos bűnügyi költséget együttesen kell megfizetniük. Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság dönt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában