Gazdaság

3 órája

Mi történik a Zalakerámia romhányi gyárával?

A Lasselsberger-cégcsoport „az építőipar évek óta tartó általános visszaesésével” indokolja a Zalakerámia romhányi gyárában zajló, jelentős mértékű változásokat. A cég a termelésoptimalizálás mellett döntött.

Lászlók Judit

Szerdán kezdtek hírek terjedni arról, hogy a Zalakerámia Zrt. a romhányi üzemét leszereli, a tófeji egység pedig már augusztus óta nem termel. A vállalat a magyarországi termelés javát adó romhányi gyárát, a technológiát a kolozsvári üzemükbe szállítja át. Utánajártunk, hogy mi igaz a hírekből.

A Zalakerámia Zrt. a termelésoptimalizálás mellett döntött
A Zalakerámia Zrt. a termelésoptimalizálás mellett döntött
Forrás: Nool-archív

Zalakerámia: termelésoptimalizálás történik

Portálunk az üggyel kapcsolatban megkereste a Zalakerámia Zrt-t. Válaszukban arról tájékoztattak, hogy „az építőipar évek óta tartó általános visszaesésének következtében a Lasselsberger-cégcsoport termelésoptimalizálás mellett döntött”. Mint fogalmaztak: ennek keretében a romhányi gyáregység néhány elemét a cégcsoport külföldi termelőegységeibe teszik át, más részeit pedig a tófeji gyárba tervezik áttelepíteni.

„Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Romániában, Kolozsváron zajló Lasselsberger-beruházás részben a Zalakerámia beruházásának is tekinthető” – tették hozzá.

Akkor mi lesz a Zalakerámia romhányi üzemével?

A cég válaszából megtudtuk, hogy a Romhányban gyártott termékek „átfejlesztése” befejeződött, részben a tófeji gyárban, részben pedig a vállalatcsoport határon túli üzemeiben folytatódik majd ezek gyártása. Ezek a terméktípusok továbbra is elérhetőek maradnak a Zalakerámia márkanév alatt a magyar és külföldi piacokon is.

Portálunk érdeklődésére tisztázták, hogy a romhányi telephelyet nem zárják be, ám a gyáregység a továbbiakban – a tulajdonosi döntésnek megfelelően – logisztikai elosztóközpontként fog működni.

Tófejről Romhányba, Romhányból Tófejre
2023 nyarán már írtunk a Zalakerámiát érintő „termelésoptimalizálásról”, ám akkor úgy tűnt, hogy a romhányi gyár jól jön ki az átszervezésekből. Akkor a cég arról tájékoztatta portálunkat, hogy a tófeji gyárukban történő termékelőállítást leállítják, és azt átköltöztetik a romhányi gyáregységbe. Tavaly még biztosnak látszott, hogy hosszabb távon Nógrádban folytatódik a fali és padlóburkolatok gyártása. Most a technológiát Romhányból Kolozsvárra, kis részben pedig vissza a tófeji gyárba költöztetik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!