Gazdaság

2 órája

Létszámleépítés: negyedére vették vissza a tarjáni gyár termelését

Az iparágban tapasztalható megtorpanás a BC Gen Hungary Kft. (korábban: Bumchun) salgótarjáni gyárát is érinti, ennek következtében a megrendelésük teljes kapacitása a negyedére csökkent. A cég közölte: átmenetileg létszámleépítésre kényszerültek.

Nool.hu

Mint arról januárban beszámoltunk: a salgótarjáni székhelyű vállalat 60 fős létszámleépítést hajtott végre. Akkori közlésük szerint az iparágban tapasztalható megtorpanás miatt nem növekedett a megrendelésük, ennek következtében kényszerültek a drasztikus lépésre. Az ügyben a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nógrád Vármegyei Kormányhivatallal közösen azonnali foglalkoztatásfelügyeleti vizsgálatot indított a Bumchun Precision Hungary Kft.-nél, ám a magyar munkaerő külföldiekkel történő kiváltása nem nyert egyértelműen bizonyítást.

Átmenetileg létszámleépítésre kényszerült a cég
Átmenetileg létszámleépítésre kényszerült a cég
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Archív fotó: Nool.hu

Újabb létszámleépítés a salgótarjáni gyárban

Az országos sajtóban megjelent hírek szerint a BC Gen Hungary Kft. a közelmúltban ismét munkavállalókat bocsátott el a salgótarjáni akkumulátoripari gyárból. A vállalat ezúttal is közleményében reagált a hírekre, a döntésüket pedig a korábbihoz hasonló okokkal indokolták. Mint fogalmaztak: az akkumulátoriparban, valamint általában az autóiparban tapasztalható megtorpanás az általuk gyártott termék iránti keresletet is érinti, emiatt pedig megrendelésük a teljes kapacitás negyedére csökkent. Azt írták, hogy a cég átmenetileg létszámcsökkentésre kényszerült, amelynek során mindenben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően jártak el.

„Az elmúlt időszakban kilépő dolgozók közül a legtöbb alkalmazott saját elhatározásból egyoldalú döntés alapján vagy munkavállaló által kezdeményezett közös megegyezéssel hagyta el cégünket, valamint meghatározó a próbaidő alatt elbocsátottak száma is. A koreai vezetés a további feladatok végzésére igyekszik a megbízható legjobban teljesítő munkaerőt megtartani, és így a magyar munkaerőt is preferálni. A külső munkaerőkölcsönző cégek munkatársai között kirgiz, vietnámi, szlovák, ukrán munkatársak is érintettek voltak, magyar munkavállalók mellett” – áll a cég közleményében.

A termelés nem állt le a gyárban

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a termelő tevékenységük végzése folyamatos. „A Magyarország Kormánya által biztosított beruházásösztönző támogatás miatt vállalt kötelezettségek teljesítését semmi sem veszélyezteti. A magyar állam felé tett vállalásunkat foglalkoztatás tekintetében egyébként jelenleg is túlteljesítjük, és azt természetesen mindenkor tartani kívánjuk” − tették hozzá. A társaság kitért arra is, hogy a jelenlegi helyzetben az általuk tervezett újabb beruházásokat is kénytelenek elhalasztani. A cég közleménye teljes egészében itt olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!