Sikeres vizsga

2024.07.06. 06:57

Gyakorlati oktatói tanúsítványt szereztek a nógrádi szakemberek

Sikeresen lezajlott az idei első gyakorlati oktatói képzés, valamint az azt lezáró vizsga a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Az év folyamán folyamatosan folyó kurzusokkal azokat a szakembereket kívánják megszólítani, akik gyakorlati képzőhelyen oktatóként tevékenykednének.

Veres Edina

Sikeresen teljesítették a nógrádi iparkamara képzését, mely a gyakorlati oktatást teszi lehetővé a szakembereknek

Forrás: Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Sikerrel vették a végső számonkérés jelentette akadályokat a salgótarjáni székheyű Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) idei első gyakorlati oktatói képzésének résztvevői. Az NKIK portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint gyakorlati oktatói tanúsítványt az első csoportban 12-en vehették át. Ők a saját – asztalos, autószerelő, ács, hegesztő, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, szakács, valamint szerszám- és készülékgyártó – szakmájukban végezhetik majd a duális szakképzésben tanuló diákok gyakorlati oktatását.

tanúsítvány
Oktatói tanúsítványt szerzett a nógrádi iparkamara képzésének tucatnyi résztvevője
Forrás: Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

„A képzés az év folyamán 12-24 fős csoportokban, folyamatosan zajlik és azokat a szakembereket szólítja meg, akik gyakorlati képzőhelyen oktatóként tevékenykednének. Célja, hogy a tudatos és színvonalas pedagógiai tevékenységet jelentő minősítés elérhetővé váljon, valamint elsajátíthatók legyenek a tanulók képzéséhez szükséges pedagógiai, szociálpszichológiai, kommunikációs és szakképzési adminisztrációs ismeretek” – olvasható a közleményben, amelyből az is kiderült, hogy a vizsgát megelőző felkészítés 25 órányi elméleti képzésből, valamint egy szintén 25 órás tréningből tevődik össze.

Lépésről lépésre a gyakorlati oktatói tanúsítvány megszerzéséig

A leírtak szerint az elméleti képzés során többek között pedagógiai, szociálpszichológiai és kommunikációs ismeretekkel foglalkoznak a résztvevők, melyek segítségével hatékonyabban tudják kezelni a fiatal generáció oktatása alatt felmerülő nevelési és kommunikációs nehézségeket. Az elméleti képzés emellett a gyakorlati képzéssel kapcsolatos dokumentációs ismeretekre is kiterjed, amely a precíz adminisztrációban segít.

„Az oktatás első 25 óráját egy online vizsga zárja, aki azt sikeresen teljesíti, továbbléphet a képzés második részére, azaz a tréningre. A tréningen az oktatók életszerű szituációkkal találkoznak, és olyan képességekre tehetnek szert, amelyek segítenek saját és mások érzelmeit megérteni, kezelni, valamint pozitívan befolyásolni. A tréninget egy gyakorlati vizsga zárja, melyen egy szituációs helyzetben kell helytállnia az oktatónak” – részletezték a tájékoztatásban a képzés menetét. Az NKIK folyamatosan várja a jelentkezőket az újabb csoportokba, a létszámkeret erejéig pedig támogatást is nyújt.

A tanúsítvány könnyíthet a „Mester” cím megszerzésében
A sikeresen vizsgázók a megszerzett tanúsítvány birtokában nem csupán a szakképzésben tanuló diákok gyakorlati oktatását végezhetik, hanem egy későbbi mesterképzésben a Pedagógiai módszertan nevű modul teljesítése és vizsgája alól is felmentést kaphatnak. Mestereket jelenleg 41 szakmában képezhetnek a helyi gazdasági kamarák, így az NKIK is. Nógrád vármegyében elsősorban autószerelő, ács, kézápoló és körömkozmetikus, kőműves, valamint villanyszerelő szakmákban várnak érdeklődőket a nyár végére tervezett mesterképzésekhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!