Vadveszély

2024.07.19. 06:50

Őzek üzekedése: kezdődik, fokozott óvatosságra intenek az utakon

Nyár közepén kezdődik és bő egy hónapig tart hazánkban a legkisebb nagyvad párzási időszaka. Az őzek üzekedése idején a szakemberek fokozott óvatosságot kérnek a vezetőktől, hiszen ilyenkor a vad könnyebben megfeledkezik magáról, gyakrabban bukkan fel az utakon is: Magyarországon az elgázolt nagyvad 78 százaléka őz.

Faragó Zoltán

A következő egy hónapban a szokottnál is figyelmesebben kell közlekedniük az autósoknak, ugyanis augusztus közepéig tart az őzek üzekedése – írja közös közleményében az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

őzek üzekedése
Kezdődik az őzek üzekedése, utakon is gyakran felbukkanhat ez a vad. Emiatt fokozott óvatosságra intik a sofőröket
Fotó: MW illusztráció

Mint írják: az európai őz párzási viselkedése során az őzbakok kergetik a sutákat vagy a konkurenciaharc során egymást. Ilyenkor a szokásosnál aktívabbak, nagyobb területen mozognak, akár napközben is. Hazánk legnagyobb, a becslések szerint 369 ezres egyedszámú és legelterjedtebb vadfaja gyakorlatilag az egész ország területén felbukkanhat. Ez közúton is előfordulhat, ami fokozott balesetveszélyt jelent körülbelül július második felétől augusztus közepéig. Ezt igazolják a statisztikai adatok is: az évi mintegy 7400 nagyvadelütés 78 százalékában őzet gázolnak el, jelentős részüket az üzekedés alatt. Előbbi adatok forrása az Országos Vadgazdálkodási Adattár – írja a közlemény.

Kezdődik az őzek üzekedése, gyakrabban jelenik meg a vad a közutakon

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara arra kéri a gépkocsivezetőket, hogy a következő hetekben fokozott óvatossággal közlekedjenek! Az alábbiak betartásával jelentősen csökkenhet a vad- és gépjármű közötti ütközések száma.

  • Indokolt esetben, rossz látási viszonyok, rosszul belátható útszakaszon közlekedjenek lassabban a megengedett sebességnél!
  • Az őz nem jár egyedül: ha egy átszaladt előttünk, még mindig ne gyorsítsunk, szinte biztosan másik is követi!
  • Amennyiben a vadelütés elkerülhetetlen, akkor vészfékezzünk és készüljünk fel az ütközésre, de semmiképp sem rántsuk félre a kormányt! Máskülönben letérhetünk az útról vagy átsodródhatunk a szembejövő sávba!
  • A vadveszélyt jelző közlekedési táblák ebben az időszakban nem nyújtanak elegendő támpontot a vezetőknek a vad várható felbukkanása tekintetében, hiszen az őzek nem a megszokott rutinjuknak megfelelően mozognak a területen.

A vadelütésekre vonatkozó szabályozásról a vadászkamara részletesen is ír honlapján egy tavalyi jogszabályváltozás nyomán.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!