Gazdaság

2024.07.24. 06:58

Felpezsdíti Salgótarján gazdaságát a 21 milliárdos koreai fejlesztés

21 milliárdos fejlesztés valósul meg a Bumchun salgótarjáni gyárában. A dél-koreai hátterű cég beruházása felpezsdíti a gazdaságot, és négyszáz új munkahelyet teremtve tovább erősíti a térséget.

Gulyás Edina

Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt jelentették be a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a Bumchun Hungary induló, 13 milliárd forintos salgótarjáni beruházását, amihez a kormány 2,6 milliárd forintos támogatást biztosított. A cég akkor kétszáz új munkahely létrehozását vállalta, a keddi bejelentés, azaz az újabb jelentős mértékű fejlesztés értelmében ez a létszám bővülhet most jelentősen.

fejlesztés, Bumchun, Salgótarján, külügyminiszter
A 21 milliárdos salgótarjáni fejlesztésről egyeztettek kedden a külügyminisztériumban
Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A fejlesztésről kedden számolt be a külügyminiszter

– Újabb fontos bejelentés történt a minisztériumban, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Kreicsi Bálinttal, Salgótarján újonnan megválasztott polgármesterével közösen vehettem részt – tájékoztatta portálunkat Becsó Zsolt országgyűlési képviselő.

Ismertette: a 20,8 milliárd forintos fejlesztés eredményeként a cég 2026-ig megháromszorozza termelési kapacitását, továbbá négyszáz új munkahely is létrejön a városban. A honatya arra is kitért: a BC GEN Hungary Kft. dél-koreai tulajdonosi hátterű autóipari beszállító vállalat alumínium akkumulátor-csatlakozókat készít elektromos járművek számára. Legfőbb piacuk Magyarországon található.

– A vállalat az egyik legfontosabb és legdinamikusabban fejlődő cég Salgótarjánban és annak térségében, ezért örömteli a most bejelentett fejlesztés. Amellett, hogy sok helyi embernek ad biztos megélhetést nyújtó munkát, jelentős adóbevétellel járul hozzá a város működtetéséhez – fogalmazott Becsó Zsolt. Elmondta továbbá, hogy sok munkavállalójuknak bérelnek lakást, ezért a közeljövőben egy munkásszálló megépítése is szerepel a terveik között. Emellett arra törekszenek, hogy a helyi és a helyközi autóbuszközlekedés dolgozóik kényelmét szolgálja.

– A BC GEN Hungary Kft. megpezsdítette a munkaerő- és az ingatlanpiacot is Salgótarjánban, fontos szereplője a helyi gazdasági életnek. Az új városvezetés gyümölcsöző együttműködést szeretne kialakítani minden itt működő céggel. Reményeink szerint ennek nyomán, élvezve a kormányzat támogatását, valóban új, élhető, fejlődő várost tudunk építeni – húzta alá a honatya.

Fontos mérföldkő Salgótarján életében

Kreicsi Bálint fontos mérföldkőnek nevezte Salgótarján vonatkozásában a bejelentést. A város októberben hivatalba lépő polgármestere portálunknak úgy fogalmazott: a nógrádi megyeszékhely ipari fellendülése beindult. A dél-koreai cég komoly fejlesztési csomagot hoz a városba, ami garantálja, hogy hosszú távra tervezik az itteni tevékenységüket.

– Amennyiben elkészült a tervezett fejlesztés, a cég az egész térségben piacvezetővé válik az alkalmazotti létszám tekintetében. Erről külön megállapodás is van a szerződésben, ami arról szól, hogy elsősorban hazai munkavállalókat kell foglalkoztatniuk. Csak abban az esetben alkalmazhatnak harmadik országbeli munkaerőt, ha nem találnak elegendő magyar dolgozót – ismertette Kreicsi Bálint.

Mint mondta, ezáltal a régiós munkaerőpiacot is fel tudják lendíteni, aminek eredményeként az ingázók száma is csökkenhet a térségben. Kiemelte: a munkahely-teremtésen túl szintén fontos, hogy az iparűzési adó révén stabilabbá válhat a város működése.

– Azt is fontos leszögezni, hogy a vállalat minimális környezetterheléssel járó tevékenységet végez. Alumínium csatlakozókat gyártanak elektromos autók részére – húzta alá a megválasztott polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!