2024.11.12. 14:50
Ezeket az ételeket kerüld el a hidegben, ha jót akarsz!
A hidegebb hónapokban különösen fontos a megfelelő, változatos étkezés, hiszen ilyenkor nagyobb terhelésnek van kitéve az immunrendszer, továbbá megnő a szervezet tápanyagigénye is. Az egészséges téli táplálkozásról Kovács Hetti salgótarjáni egészségmentorral és természetgyógyásszal beszélgettünk.
Az őszi-téli hónapokban sokan érzik úgy, hogy nehezebb egészségesen táplálkozni, mivel a friss zöldségek és gyümölcsök választéka szerényebb és sokkal drágább, mint a nyári időszakban. Emiatt hajlamosak vagyunk magasabb kalóriatartalmú, cukros vagy éppen zsíros ételeket, valamint a finomlisztes pékárukat fogyasztani, amik hosszabb távon nemcsak súlygyarapodáshoz, hanem fáradékonysághoz és különféle hiánybetegségek kialakulásához vezethet.
Kövessünk egy egészséges étrendet!
– A hidegebb, téli hónapokban nagyon fontos, hogy változatosan és egészségesen étkezzünk, hiszen a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás segít fenntartani az immunrendszer megfelelő működését! – hangsúlyozta Kovács Hetti salgótarjáni egészségmentor.
Javasolt ilyenkor előtérbe helyezni azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amik nyáron azért növekedtek nekünk, hogy télre megőrizzék magukban a tápanyagokat és vitaminokat.
Mint elmondta: nem szabad elcsábulnunk a nem idény jellegű zöldségekre és gyümölcsökre, mert ezek nagy része nem megfelelő környezetben nevelkedett, ráadásul különféle gázokkal és vegyszerekkel kezelték őket, amelyek nem járulnak hozzá az egészségünkhöz. Mindenképpen a bio-címkével ellátott termékeket vásároljuk, mert ezeket környezetkímélő környezetben termesztették és nem tartalmaznak hozzáadott toxikus, szintetikus anyagokat.
– Ha már végképp nem bírnánk ki, akkor inkább a fagyasztott vagy befőttnek eltett termékeket részesítsük előnyben. Ugye mégiscsak emberekből vagyunk, akaratlanul is elcsábulunk mondjuk januárban, hogy tényleg milyen jó lenne megenni egy kis epret. Ilyenkor pedig jobban járunk, ha inkább előre lefagyasztottat veszünk – közölte a természetgyógyász.
A téli zöldségek ABC-je
Kovács Hetti kifejtette: bátran használhatunk egy leves, köret vagy akár desszert alapanyagaként sütőtököt, amely rendkívül gazdag A-vitaminban, antioxidánsokban és rostban. A burgonya, brokkoli, zeller, répa és a cékla is kiváló választás lehet egy-egy étel elkészítésével, ezen utóbbi például magas vastartalmának és folsav tartalmának köszönhetően segíti a vérképzést, a benne megtalálható C-vitamin pedig erősíti az immunrendszert. Nyersen salátákba, vagy főzve köretként, levesként, esetleg turmixokba keverve is fogyaszthatóak ezek a zöldségek.
– Nagy hangsúlyt kell fektetni az őszi-téli időszakban a fermentált zöldségek fogyasztására, amelyek teljesen másként működnek, mint a savanyúságok. Sokkal több bennük az ásványi anyag és a vitamin, így alapvetően támogatják az emésztőrendszerünket és segítik az emésztő enzineink termelődését – közölte a szakember, hozzátéve: – Ezért is van ilyen jelentős gyógyító ereje. Én azt szoktam mondani, hogyha a fermentált zöldségeket kapszulákban árulnák a gyógyszertárakban, sorba állnának érte az emberek.
A nasinak se kell búcsút mondani
Egy egészséges táplálkozási rendszer követése nem jelenti azt, hogy minden finomságról le kell mondanunk annak érdekében, hogy megváltoztassuk az életmódunkat! Érdemes a természetes édességek felé fordulni, tehát válasszuk inkább a friss vagy aszalt gyümölcsöket, valamint egészséges nassolnivalóként a magvakat vagy a dióféléket. Cukor és édesítő helyett ajánlott a méz használata, a fűszerek közül pedig a fahéj, a kurkuma, a fokhagyma, a gyömbér és a paprika felhasználása.
Nincs is jobb egy meleg kamillateánál
Kovács Hetti említést tett arról is, hogy télen könnyebb megfeledkezni a hidratációról, de a hideg időben is elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, napi másfél, akár két liter víz is szükséges az egészséges keringés fenntartásához. Ajánlott a gyógyteák fogyasztása olyan gyógynövényekből, mint például a csipkebogyó, a kamilla vagy a hársfa, amelyek amellett, hogy segítenek a folyadékpótlásban, melegítő hatásúak és hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez is.