Természet

2024.10.09. 19:30

Madármegfigyelés: Magyarország minden kategóriában az élmezőnyben, Nógrád is hozzájárult a sikerhez

Az elmúlt hétvégén sokakat csábított a szabadba az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozata. Nógrádban két hagyományosnak tekinthető helyszínen, a Kisterenye-bányatelepi vasúti átjáró közelében és Patakon várták madármegfigyelés és -gyűrűzés céljából az érdeklődőket.

Kékcinege a hálóban. A megfigyelés mellett madárgyűrűzés is várta az érdeklődőket. Képünk a kisterenyei helyszínen készült

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvény országok közötti verseny is, három kategóriában. Az összesítésben hazánk rendszerint a legjobbak között végez, nem volt ez másképpen idén sem: első, második és negyedik helyezést értünk el a 32. rendezvényen - írja honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A madármegfigyelés egyre népszerűbb szabadidős tevékenység is, gyakorlati természetvédelmi jelentősége mellett a fiatalok szemléletformálásában is kulcsszerepet tölt be.

Madármegfigyelés Kisterenyén
Madármegfigyelés a kisterenyei helyszínen
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Nool.hu

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon idén 36 ország madártani szervezete vett részt. Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában 984 helyszínen, több mint 3,5 millió madarat figyelt meg a 24 ezer 614 résztvevő - írja az MME.

Hozzáteszik: Magyarország minden évben jól szerepel az országok közötti játékos versenyben, idén egy első, egy második és egy negyedik helyezést értünk el a három kategóriában. A helyszínek számát tekintve hazánk lett az első, 195 megfigyelő- és gyűrűzőponttal. Ezek közül kettő Nógrádban volt, a Kisterenye-bányatelepi vasúti átjáró közelében és Patak község határában. A második Hollandia lett 156, a harmadik Belgium 90 helyszínnel.

A madármegfigyelés népszerű szabadidős tevékenység is

A résztvevők számát tekintve Magyarország a második lett 4 120 fővel. Az első helyet Görögország szerezte meg 5 500 résztvevővel, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Svájc állhat, 2 963 madármegfigyelővel. A látott madarak számát illetően Finnország  lett az első, 1 millió 400 ezer madárral. Svédországban 617 ezer 808, Hollandiában 383 ezer 269 madarat regisztráltak. Magyarország ebben a kategóriában a negyedik lett, 196 ezer 597 megfigyelt madárral. Hazánkban a seregély (88 ezer 595 példány), a nyári lúd (18 ezer 220 példány) és a tőkés réce (10 ezer 454 példány) bizonyult a leggyakoribb fajnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában